Gå til hovedindhold
Foto: Aksel H. Sørensen
Spørgsmål & Svar

Spindemøl i æbletræet

ons. 9. jul. kl 12:47

Bladene på mine æbletræer er spundet sammen i noget, der ser ud som et meget kraftigt spindelvæv og der sidder larver inde i det. Hvad er det, og hvad skal jeg gøre?

Haveselskabets Rådgivning

Det er spindemøllets larver, som kaldes snareorm. Møllet lægger æg på grenene, hvorefter larverne udklækkes. I maj gnaver de på knopper og blade inde i det spind, de har dannet, og samtidig bliver de så store, at vi kan se dem.

De kan sammenspinde ret store partier af blade, som de også gnaver af. De gør ingen eller kun lidt skade på selve frugterne, men i visse år kan angrebene være så voldsomme, at træerne bliver næsten helt afløvet. Det vil selvfølgelig svække dem noget, så udbyttet det år bliver reduceret eller helt udebliver.

Det ser ud til, at der er mange angreb i år, men endnu har jeg ikke hørt om eller set voldsomme angreb på frugttræer. Det har jeg til gengæld i benved, hvor der flere steder i landet er store buske af benved, der står helt sølvagtige i solen uden et eneste blad.

Der er tale om forskellige arter spindemøl/snareorm på de forskellige arter af buske og træer, og de er umiddelbart svære at bekæmpe. Larverne er lækkerbiskner for småfugle, men fuglene kan ikke få dem ud af de kraftige spind.

Vil du bekæmpe larverne, skal spindet først fjernes f.eks. med en kost. Dernæst kan du pille larverne af og brænde dem eller lægge dem på jorden, så fuglene kan tage dem.

En anden mulighed er at fjerne spindet og bagefter spule planterne med en kraftig vandstråle, så larverne falder til jorden.

Det biologiske middel Dipel, som indeholder bakterien Bacillus thuringiensis, kan anvendes som bekæmpelsesmiddel, men også her, er virkningen bedst, hvis spindet ødelægges først.

Havekonsulent Aksel H. Sørensen.