Gå til hovedindhold
Foto: Privat
Spørgsmål & Svar

Træpæon vil ikke blomstre - hvad gør jeg?

24. april 2015

Hvad kan jeg gøre for at få knopperne til at springe ud og blive til smukke blomster?

For syv år siden købte jeg en træpæon, Paeonia rockii, som jeg plantede i haven. Den har hvert år siden haft få knopper, som aldrig er blevet til noget. I år har busken så fået mange knopper, men kun en bliver til blomst. De øvrige knopper bliver brune i midten, som tidligere år og går til grunde. 

taepaeon

 

Haveselskabets Rådgivning

Ifølge ekspert Allan Høxbroe er de sprætte blade på din rockii-træpæon et tegn på, at den er syg af virus. Det bekræftes også af kronbladenes ekstremt udtrukne vækstform, støvdragere med "krølle på halen", og af at planten ikke er så stor, som den burde være efter syv år.

Virus i planter behøver ikke at være specielt farligt, men er det til tider. Det kan ofte smitte andre planter via saftsugende insekter og haveredskaber. Allan Høxbroe anbefaler, at du graver planten op og smider den ud. Du skal være grundig med at få så mange af rødderne med op som muligt. Efterfølgende bør du rengøre dine haveredskaber med klorin for at undgå smitte.

Brune knopper kan generelt have en hel række årsager - fra almen forkert placering, plantedybde eller pleje til sygdomme - men i dit tilfælde skyldes det med stor sandsynlighed virusinfektionen. 

Ønsker du en ny træpæon i haven, skal du finde en ny placering til den, da der kan være rester af virus i jorden fra den gamle plante.