Gå til hovedindhold
Foto: Istockphoto
Spørgsmål & Svar

Træt jord og kirsebær

ons. 3. dec. kl 11:08

Vi har fældet et japansk kirsebær, og nu vil vi gerne plante et sødkirsebær det samme sted i græsplænen. Kan vi det uden videre?

Haveselskabets Rådgivning

Det er aldrig godt at plante stenfrugt efter stenfrugt, og både japansk kirsebær, sødkirsebær og blommer tilhører stenfrugt. Problemet er jordtræthed, og det er også kendt hos roser, som heller ikke gror godt, hvis de plantes, hvor der har vokset roser i tidligere. Det samme gælder hos kernefrugterne æble, pære, tjørn m.fl. Det er uden betydning hvor kort eller lang tid, de gamle planter har stået på stedet.

Jordtræthed ser ud til at være et kompleks med skadelige nematoder, bakterier og svampe. Man kan sige at der dannes en slags gift mod planter af samme slags, som dem der står på stedet. Problemet gælder langt fra alle planter, men bl.a. de ovennævnte plus en række grøntsager er vanskelige.

For at komme uden om problemer med jordtræthed har I disse muligheder:
1. Skift jorden ud i plantehullet i mindst 40 cm dybde, og i en bredde, der er dobbelt så stor som rodklumpen på det nye træ.
2. Plant kirsebærtræet et sted, hvor der ikke tidligere har stået kirsebær eller blomme. 
3. Dyrk tagetes i jorden i en vækstsæson. Det skal være arterne Tagetes erecta og T. patula, og der må ikke være andre planter, fx ukrudt sammen med dem. Bland også godt med kompost i jorden, når I planter.