Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Umodne brombær - hvorfor?

tir. 6. jul. kl 13:56

Vi har haft brombær i godt 10 år - nogle gamle planter der fulgte med huset men som vi for 10 år siden lavede nye planter af og plantede ved siden af de gamle, som blev fjernet - og vi har haft stabil høst. Vi klipper dem ned om foråret ( de gamle grene ) og studser dem om sommeren, når væksten bliver for voldsom. Vi giver dem lidt gødning 1-2 gange om året. De seneste år har der været enkelte bær, der ikke er modnet rigtigt, dvs. de bliver røde og forbliver hårde selvom størrelsen er som på de korrekt modne bær. Sidste år var der lidt flere af den slags bær, i år har det været godt halvdelen. Hvorfor?

Haveselskabets Rådgivning

Forklaringen på de umodne brombær er tilstedeværelse af brombærgalmiden. Problemet er, at miden overvintrer i knopperne på brombærplanterne. Skaden på frugterne er karakteriseret ved, de forbliver hårde, og småfrugterne veksler i farver mellem gul, rød og sort.

Bekæmpelse af mider i haver er ikke mulig. Forebyggelse kan teoretisk set ske ved, at planerne skæres helt ned til jordoverfalden og alt materiale fjernes. Behandlingen indebærer frugtsætningen udebliver ét år. Der er desværre igen garanti for, at problemet dermed er løst.