Gå til hovedindhold
Foto: T. Sørensen
Spørgsmål & Svar

Vidunderknold fra Holland

tir. 23. nov. kl 10:35

I foråret var jeg en tur i Holland, hvor jeg købte et meget sjovt løg. Det skulle bare stilles på et fad uden vand eller andet. Det kunne også plantes ude, men de fleste købte det for at se udviklingen af løget. Det blev til en kalla-lignende, spættet brungrøn blomst. Da den visnede, gravede jeg løget ned ude i haven, hvor det blev til den ca. 50 cm høj plante på billedet. Hvad er det for én, og er det noget farligt ukrudt at sprede til den danske flora?

Haveselskabets Rådgivning

Vidunderknolden, Sauromatum venosum, er en dejligt aparte plante med flot giraf-plettet stængel og ét eneste meget smukt blad. Men kun blomsten er noget at være bange for.

Vidunderknold er i øvrigt, som navnet siger, en knold og ikke et løg. Det, der er karakteristisk ved en knold er, at den har kimen til et blomsterskud i form af fast, modificeret stængelvæv. Det oprindelige forrådsorgan tørrer ind hvert år, og der dannes et nyt ovenpå i form af en blomsterstængel.

Løg derimod, består af løgskæl, som er næringsfyldte omdannede blade med rødder på undersiden, Indeni skællene er løgkagen, med en kort stængeldel, der udvikler blomst.

Vidunderknold spreder sig under alle omstændigheder ikke i våd dansk vinterjord. Den klarer kun vinteren med ret tørre fødder, fx i et drivhus eller nær ved en husmur - og helst i en have indenfor landets lune storby- og kystområder.

Dufter ikke godt

Det er magisk at se blomsten skyde ud fra en indtørret knold uden vand og jord, men en potte er bedre. Jorden skal være ret porøs med leca-kugler eller grus.

Det mest almindelige er, at stille den udendørs fra maj til oktober, hvorefter den skal ind og overvintre tørt ved ca. 10 grader.

Vidunderknoldens blomsterduft er knap så vidunderlig – ja, sammen med den sorte magi i vindueskarmen giver den dobbelt grund til plantens engelske navn Voodoo Lily. Den stinker nemlig af ådsel, indtil det er lykkedes for fluerne at bestøve den. Og så er det, man kan stille planten ud, i stedet for at skulle lukke fluerne ind…

Knolden danner i øvrigt små yngleknolde, som kan pottes op til særskilte planter om foråret eller blive stående hos deres voodoo-mor.