Gå til hovedindhold
Foto: Gusta Clasen
Spørgsmål & Svar

Vil vandet i vintønden rådne?

fre. 22. nov. kl 11:21

Til foråret vil jeg gerne lave et lille vandbassin med vandplanter i en oversavet vintønde, men hvordan kan jeg undgå, at vandet rådner?

 

Haveselskabets Rådgivning

Du vil formentlig ikke få problemer med vandkvaliteten i tønden, da der altid sker en vis fordampning fra vandoverfladen og fra planterne, så der skal jævnligt tilføres nyt vand.

Særligt i varme perioder skal du være opmærksom på, at fordampningen kan være stor. Fyld gerne efter med regnvand. Skulle der alligevel opstå problemer med vandets kvalitet, er det nemt at skifte det i en tønde. 

Kommentarer

Hvis man har en halv vintøde ( trækar) der bruges med vand og vandplanter hele tiden. Hvordan skal man forholde sig når frosten sætter ind. Skal vandet tømmes af , men hvad så med vandplanterne ? MVH Helle Aagaard Hansen

Hej Helle, nej, du skal endelig lade vandet blive i karret. Planterne visner ned og rødderne ligger på bunden og venter på varmere vejr, hvor de så vil skyde igen. Det er ikke alle planter som tåler at bundfyse, f.eks. nogle åkander, og de skal tages op inden vinteren og overvintre i en spand vand et frostfrit sted. Der er sikkert også mange vandlevende insekter som overvintrer imellem rødderne på bunden af karret, og de skal endelig have fred. God fornøjelse med det :-) Mvh. Rie, Haveselskabets rådgivning

mange tak Rie for svaret. Det er jo dejligt nemt. Jeg var blot bange for om sådan et trækar ville frostsprænge, ved hård og langvarig frost. ?! Det skal bestemt overvejes dét projekt, selv om jeg både har et par små søer og vandløb i min "romantisk have på Sydfyn" som holder have-åben til sommer igen.

Nej, det frostsprænger ikke. Så længe det er bredere for oven end for neden, så vil is bare "vokse" opad når det fryser. Spændende med åben have :-) Et vandbassin er altid noget som vil tiltrække opmærksomhed fordi der atid er liv og en lille oplevelse at få der :-)

Hej med jer, Det lyder hyggeligt med en lille havedam i en halv vintønde. Jeg har ikke selv kunne finde nogen der kunne holde vand, de er alle meget utætte og har løse metal bånd. Nogen der har tips til hvor man finder dem som kan bruges til en havedam 😊

Hvis du køber en vintønde af god kvalitet burde den godt kunne holde tæt. Når den tørrer op trækker træet sig sammen, og der kommer sprækker mellem brædderne. Det kan derfor være en god ide at opbløde tønden først, så den er tæt når du fylder vand i den første gang. Hvis den er utæt fordi det er af en gammel eller ringe kvalitet, kan du i stedet putte en murerbalje ned i tønden.

Vil du kommentere på indholdet?

Du skal være medlem af Haveselskabet for at kunne oprette en kommentar på hjemmesiden