Gå til hovedindhold
Foto: Gusta Clasen
Spørgsmål & Svar

Visnesyge hos klematis - hvad gør vi?

fre. 16. jan. kl 16:36

Mine klematis vokser fint op om foråret, men i løbet af sommeren visner toppen. Jeg klipper ned til friske skud, og de vokser op, og det samme sker igen. Dette har gentaget sig over flere år. Er der noget at gøre? Sprøjtning, flytning, udskiftning af jord eller noget helt andet?

Haveselskabets Rådgivning

Det er sandsynligvis en svampesygdom, kaldet visnesyge, som er skyld i disse problemer med klematis, og det ses mange steder. Hvis en klematis pludselig visner fra den ene dag til den anden, og bladene bliver sorte i stedet for brune som normalt ved visning, er det visnesyge.

Klematis rammes nemmere af visnesyge, hvis de i forvejen er stressede på grund af dårlige vækstbetingelser, så en forbedring af dem, kan måske fjerne problemet.

Sørg for en god, veldrænet, humusholdig jord, og vand planterne i tørre perioder. Lige når visningen er sket, skal planten klippes ned til jorden. Nye skud vil kommer frem fra bunden af planten. Derefter må man se på om vækstbetingelserne kan forbedres på stedet, eller en flytning til et bedre egnet sted er nødvendigt.

Visnesyge rammer oftere de storblomstrede klematis, end de småblomstrede.

Kommentarer

For 10 år siden købte jeg "The president" og den led også af visnesyge. Da jeg spurgte på planteskolen fik jeg det råd at tilsætte 1 dl atamon til 8-10 l vand og så vande jorden omkring planten med blandingen. Min clematis har ikke siden været syg!

Vil du kommentere på indholdet?

Du skal være medlem af Haveselskabet for at kunne oprette en kommentar på hjemmesiden