Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Spis dit ukrudt

Skvalderkål og mælkebøtter kan sammen med andre af havens ukrudtsplanter bruges som et lækkert og sundt tilskud til måltidet.
Gusta Clasen - 

I foråret er ukrudtsplanterne særlig friske og sprøde, og samtidig er det en god idé at fjerne ukrudtet netop da.

- Ukrudtet har brugt det meste af sin oplagrede energi efter den lange vinter og er derfor let at få has på her i det tidlige forår. Flerårigt ukrudt som skvalderkål og brændenælder er noget af det første, der skyder frem.

Mælkebøtte. Foto: Niels Ole Dam

Ukrudt i salaten

Allerede i marts kan du finde unge, friske blade og skud af bl.a. skvalderkål, fuglegræs, løgkarse og mælkebøtte i haven. Dem kan du bruge i en dejlig blandet forårssalat.

- Skvalderkål har en frisk, syrlig og krydret smag, men den er lidt for kraftig i smagen at bruge alene. Til gengæld smager den rigtig godt i en blandet salat, fx sammen med grøn salat og tomater. Det bliver allerbedst, hvis du bruger de små, sprøde og lysegrønne skud, lige når skvalderkålen har foldet sig ud. De friske skud er fulde af vitaminer. Skvalderkål skyder hele sommeren og kan plukkes helt frem til september måned, bare husk kun at plukke de nye skud.

Skal salaten have ekstra kulør, kan du pynte med bellis- og mælkebøtteblomster.

Bellis. Foto: Niels Ole Dam

Løgkarse og brændenælder

Løgkarse smager, som navnet antyder, af løg, og kan derfor fint bruges som grønt drys på smørrebrød i stedet for purløg, eller som krydderurt i salaten.

Brændenælder kan bruges til brændenældesuppe og stuves som spinat. Hvis du brækker stilkene af lige over jorden, kan du plukke nælderne uden at brænde dig. Men brug havehandsker for en sikkerheds skyld. Læg nælderne i lunkent vand en halv times tid, så brænder de næsten ikke bagefter.

Du kan læse mere om, hvordan du kan bruge ukrudt og vilde planter i maden i bøgerne ”Vorherres køkkenhave” af Steen Viggo Jensen og ”Vild mad” af Anemette Olesen.

Skvalderkål. Foto: Gusta Clasen

Hvilke slags ukrudt kan spises?

Det er vigtigt at passe på med, hvad du spiser af ukrudt fra haven, da nogle planter er giftige eller sundhedsskadelige. Hos andre planter er bestemte dele af planten spiselige, mens andre dele ikke bør spises. Generelt er det sikrest at holde sig til at spise moderate mængder.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside, foedevarestyrelsen.dk, kan du finde et lille udvalg af spiselige planter.

Hvis du er interesseret i at kende nogle af de giftige planter, kan du finde information på bispebjerghospital.dk.

Annonce