Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Spis dit ukrudt

Skvalderkål og mælkebøtter kan sammen med andre af havens ukrudtsplanter bruges som et lækkert og sundt tilskud til måltidet.
Gusta Clasen - 
10. marts 2014

Her om foråret er ukrudtsplanterne særligt friske og sprøde, og samtidig er det en god idé at fjerne ukrudtet netop nu.

- Ukrudtet har brugt det meste af sin oplagrede energi efter den lange vinter, og er derfor let at få has på her i det tidlige forår. Flerårigt ukrudt som skvalderkål og brændenælder er noget af det første, der skyder frem, fortæller Gusta Clasen, der er havefaglig formidler i Haveselskabet.

Mælkebøtte. Foto: Niels Ole Dam

Ukrudt i salaten

Allerede her i marts kan du finde unge, friske blade og skud af bl.a. skvalderkål, fuglegræs, løgkarse og mælkebøtte i haven. Dem kan du bruge i en dejlig blandet forårssalat.

- Skvalderkål har en frisk syrlig smag, men den er lidt for kraftig i smagen at bruge alene. Til gengæld smager den rigtigt godt i en blandet salat fx sammen med grøn salat og tomater. Det bliver allerbedst, hvis du bruger de små, sprøde og lysegrønne skud, lige når skvalderkålen har foldet sig ud, anbefaler Gusta.

Skal salaten have ekstra kulør, kan du pynte med bellis- og mælkebøtteblomster. Skvalderkålen kommer frem i det tidlige forår, og kan plukkes helt frem til september måned. De friske skud er dog de mest lækre, og de er fulde af vitaminer.

Bellis. Foto: Niels Ole Dam

Løgkarse og brændenælder

Løgkarse smager, som navnet antyder, af løg, og kan derfor fint bruges som grønt drys på smørrebrød i stedet for purløg, eller som krydderurt i salaten.

Brændenælder kan bruges til brændenældesuppe og stuves som spinat. Hvis du brækker stilkene af lige over jorden, kan du plukke nælderne uden at brænde dig. Men brug havehandsker for en sikkerhedsskyld. Læg nælderne i lunkent vand en halv times tid, så brænder de næsten ikke bagefter.

Du kan læse mere om, hvordan du kan bruge ukrudt og vilde planter i maden i bøgerne ”Vorherres køkkenhave” af Steen Viggo Jensen og ”Vild mad” af Anemette Olesen.

Skvalderkål. Foto: Gusta Clasen

Hvilke slags ukrudt kan spises?

Det er vigtigt at passe på med, hvad du spiser af ukrudt fra haven, da nogle planter er giftige eller sundhedsskadelige. Hos andre planter er bestemte dele af planten spiselige, mens andre dele ikke bør spises. Generelt er det sikrest at holde sig til at spise moderate mængder.

Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du finde et lille udvalg af spiselige planter.

Annonce

Giv HAVEN som julegave

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.