Gå til hovedindhold
Salvie
Foto: Haveselskabet
Artikel for alle

Staudesalvie – pasning, pleje og gode sorter

Staudesalvie er både en smuk og nem staude. Og så er den blandt biernes og sommerfuglenes favoritter. Læs her hvordan du får succes med den i haven og se et udvalg af gode sorter.
Louise Møller - 
10. juli 2020

Salvie, Salvia, er en meget artsrig slægt. Her findes både enårige og flerårige arter og enkelte indeholder æteriske olier og dyrkes derfor som krydderurt. De vokser over det meste af kloden, dog mest i tropiske og subtropiske egene. Heldigvis er der også nogle der trives under danske forhold, og særligt staudesalvie er en yndet haveplante som både kan plantes i krukker eller i det solbeskinnede staudebed.  

En nem staude

Staudesalvie er nem at få succes med. Den er robust, dvs. den klarer sig fint i det danske klima, den angribes sjældent af skadedyr og sygdomme og så er den rimelig tolerant overfor jordbundsforhold så længe den ikke står i våd jord. Væksten er for nogle sorter tæt, lav og busket, hvilket gælder for mange af de nyere sorter. Disse er også velegnet til krukker. Andre er mere oprette og åben i væksten. Fælles er, at det er livskraftige og længelevende stauder.
De trives bedst i sol, og her vil de sætte et væld af blomstrende aks i i første halvdel af sommeren og nogle sorter lidt længere end det. Blomsterne er desuden til stor glæde for bier, sommerfugle mm.

Ved Cph Garden 2019 havde Hannu Sarenström designet en showhave, hvor forskellige sorter af staudesalvier var dominerende. Et smukt syn og insekterne fandt også haven meget attraktiv. Foto: Ann Malmgren 

Formering

Staudesalvie formeres nemt ved deling forår eller først på efteråret. De kan også formeres ved stiklinger i løbet af sommeren. Lægesalvie, Salvia officinalis, som er den art der dyrkes som krydderurt, kan også plantes ind i staudebedet, men det er en halvbusk, og den kan derfor være vanskelig at dele, fordi den nederste del af planten er forveddet. Den formeres bedst ved stiklingeformering.  

Pasning og pleje

Det er nemt at dyrke staudesalvie i haven. De kræver ikke meget pasning. Det første år efter plantning kan vanding i tørre perioder være en god ide. Herefter er rodsystemet så veludviklet at planten kan forsyne sig selv og da salvie er meget tørketolerant, så klarer den fint perioder uden regn. 
I det tidligere forår klippes planterne ned som andre stauder. Ellers passer de i det store hele sig selv. Efter blomstring kan de visne blomsterstande klippes væk hvis man synes de skæmmer. Det kan for mange af sorterne også give en ekstra blomstring senere på sommeren. Man må forvente at nogle sorter kan sprede sig med frø, men det er ikke på et niveau, hvor det vil opleves problematisk.  


I baggrunden ses staudesalvie 'Pink Profusion'. Her er den i selskab med katteurt, Nepeta 'Walkers Low' og skabiose, Scabiosa 'Butterfly Blue'. Foto: Haveselskabet

Arter af staudesalvie

Ordet staudesalvie bruges bredt om de arter vi dyrker som prydplanter i vores staudebede. Men faktisk er staudesalvie det officielle danske navn for arten Salvia x superba. Småblomstret salvie, Salvia nemorosa, kaldes dog også ofte for staudesalvie og af denne art findes der et stort udvalg af gode sorter. Andre gange oplyses ikke hvilken art der er tale om men blot et sortsnavn. Men står planten i afdelingen med stauder i havecenteret, så kan man være sikker på at det er en flerårig plante man kan have glæde af i mange år. Hvis du er i tvivl, om det er en sommerblomst eller en staude, så spørg dig frem. 

Gode sorter af staudesalvie

Herunder præsenteres nogle af de gode sorter af staudesalvie. Alle er robuste og blomsterrige, og findes i de fleste danske havecentre. Hvis ikke, kan man altid spørge om de kan blive bestilt hjem. 

Salvia nemorosa ’Caradonna’. Purpurlilla blomster. Juni-september. Ca. 70 cm høj. Sorten ’Caradonna Compact’ har samme blomsterfarve, men som navnet antyder en mere kompakt vækst.  
Salvia Caradonna
Småblomstret salvie, Salvia nemorosa 'Caradonna'. Foto: Haveselskabet

Salvia nemorosa ’Pink Dawn’. Lyserøde blomster og mørke blomsterknopper i en luftig blomsterstand. Juni-juli. Ca. 40 cm høj. 

Småblomstret salvie 'Pink Dawn'. Foto: Thomas Evaldsen

Salvia nemorosa ’Crystal Blue’. Himmelblå blomster. Juni-juli. Ca. 45 cm høj. Bred vækst. 

Småblomstret salvie 'Crystal Blue'. Foto: Thomas Evaldsen

Salvia nemorosa ’Ostfriesland’. Blålilla blomster. Juni-juli. Ca. 40 cm høj. Gammel sort. 

Småblomstret salvie 'Ostfriesland'. Foto: Wikimedia

Salvia nemorosa ’Amethyst’. Violette blomster. Juni-august. Ca. 60 cm høj.

Salvia Amethyst
Småblomstret salvie 'Amesthyst'. Foto: Needpix

Salvia nemorosa ’Violet Riot’. Mørklilla blomster. Juni-juli. Kompakt vækst ca. 55 cm høj. 

Småblomstret salvie 'Violet Riot'. Foto: Thomas Evaldsen

Salvia nemorosa ’Mainacht’. Mørkviolette, forholdsvis store blomster. Ca. 50 cm høj åben vækst. Gammel sort.


Småblomstret salvie 'Mainacht'. Foto: Wikimedia

Salvia nemorosa ’Azure Snow’. Tofarvede blomster. Hvid underlæbe og lilla overlæbe. Juni-august. Ca. 45 cm høj. 

Småblomstret salvie 'Azure Snow'. Foto: Thomas Evaldsen

  

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.