Gå til hovedindhold
Storbladet liguster
Storbladet liguster. Foto: Laila Sølager
Artikel for alle

Storbladet liguster - en overset duftplante

Storbladet liguster er stedsegrøn, elegant, duftende, og så tåler den en del salt i luften og er derfor særlig velegnet nær havet.
Laila Sølager - 
24. oktober 2008

Storbladet liguster, Ligustrum ovalifolium, er næsten stedsegrøn. Den er køn med blanke blade næsten hele året, dog især fra det tidlige forår, hvor der bliver sat nye blade og blanke skud.

Højde og bredde bliver omkring 2-3 meter afhængig af jordbund og vindforhold. Væksten er dejlig kompakt samtidig med, at busken virker luftig.

I løbet af juli dukker de hvide blomster op i spidsen af skuddene. Blomsterne dufter lidt syrenagtig, og det er især tydeligt på en lun aften. Efterhånden som de bliver bestøvet, omdanner de sig til sorte bær, som fuglene sætter stor pris på.

God ved havet

Inde i landet, hvor der er koldere om vinteren, klarer storbladet liguster, sig ikke så godt som almindelig liguster, Ligustrum vulgare. Men i kystnære egne især mod vest og nord er storbladet liguster at foretrække både i haver, omkring sommerhuse og i læhegn.

Den kan vokse nær kysterne, fordi den tåler en del salt i luften. Det er der ikke mange buske, der bryder sig om. Og dem der tåler den skrappe kost, er ikke altid lige elegante at se på. Men det er storbladet liguster.

 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.