Gå til hovedindhold
Opbinding af stauder
Opbinding af stauder
Artikel for alle

Støt stauderne

Ikke alle stauder er lige gode til at stå selv, men det er nemt at gøre noget ved.
Marian Haugaard Steffensen - 

Når ærenprisen i sensommeren ligger hen ad fliserne med lange, sjaskede skud og skønne blå blomster for enden, er det for sent at gøre noget ved problemet.

Har du høje stauder, der blomstrer i sensommeren, kan du sætte diskrete opbindinger ved planterne. Så kan du nyde, at de slet ikke ser opbundne ud, når de blomstrer.

Står stauden i let, tør jord, kræver den ikke så meget opbinding, som hvis den står i god, næringsholdig og fugtighedsbevarende jord. Står den lyst, bliver stænglerne stærkere, end hvis den står lidt for mørkt.

En naturlig løsning

Der findes flere forskellige muligheder for opbinding af stauderne. Friske, velforgrenede grene fra træer og hegn er en naturlig løsning, der samtidig er meget dekorativ.

Bøgegrene, som er skåret i efteråret og har ligget ude vinteren over, er meget velegnede, fordi de er bøjelige, velforgrenede og ikke får blade.

På denne måde får man en bedre fordeling af staudens stængler, så de ikke klumper sammen i den ene side. Andre træer og buske - f.eks. birk - er også en mulighed.

 

Sådan gør du:

  1. Stik bøjelige grene ned i jorden på hver side af planten, så der bliver der dannet en kuppel af grene.
     
  2. Sæt det antal grene i jorden, der skal til for at danne et solidt netværk, som er stabilt nok til at bære skuddenes vækst og blomsternes tyngde. Kuplen af grene skal sættes omkring planten, før den er udvokset.
     
  3. Kuplens top skal være lige der, hvor skuddene er nået til. Planten vil strække sig yderligere, men de nederste stilke får nu støtte fra grenkuplen. Det giver en smuk fast form på plantens nederste del, mens den øverste del blomstrer i oprejst tilstand.
     
  4. Planten vil med tiden vokse op gennem kuplen og skjule den helt. Er det store fyldige planter (som store blokke af pæoner), kan det være nødvendigt at binde snore mellem de enkelte grene for at holde kuplen sammen.

Flettet kuppel til at støtte stauder

Annonce