Gå til hovedindhold
- Fotograf: flickr
Artikel for alle

Stueazalea

De fleste af os kender den lille stueazalea, men hvordan passer vi den bedst?
Jesper Carl Corfitzen - 

Stueazalea, Rhododendron simsii, er nok den mest udbredte og populære rododendron, der overhovedet findes. Du finder den lille skønhed i de fleste supermarkeder, blomsterhandlere og havecentre landet over omkring juletid.

Stueazalea stammer oprindeligt fra Taiwan og Kina, hvor den gror i let halvskygge i en kølig, fugtig, sur jordbund. Den fås i mange rødlige, rosa, hvide og violette farver med større eller mindre overdådige blomster. Nogle med helt enkelte og andre fyldte blomsterhoveder. Planten er tæt, kompakt og nærmest mere bred, end den er høj. Vælg altid en plante, der ikke er fuldt udsprunget. Så får du mest glæde af den hen over julen.

Tåler ikke at tørre ud

Den lille surbundsplante bryder sig ikke om at mangle vand, og blot en enkelt udtørring betyder bladfald og somme tider plantens død. Potteklumpen skal derfor altid holdes fugtig. Den skal vandes med blødt vand eller regnvand. Selv plejer jeg at give den en ugentlig dypning i en dyb skål og lade den stå og suge væde til sig i et stykke tid. Derefter tager jeg den op og lader den dryppe af. 

Stueazalea skal helst stå lyst og køligt (14-16 grader) i vinterhalvåret, og derfor er en varm stue ikke at foretrække. Blomstringen holder længst ved at planten står i et køligere rum om natten. 

Stil den så lyst som muligt

Den største udfordring for stueazalea og andre af julens stueplanter er den tørre stuevarme, kombineret med de få timer lys vi har på denne årstid. Planterne kan ganske enkelt ikke holde til det, og derfor går det ofte galt. Stil derfor dine julepotteplanter så lyst som muligt og uden for megen direkte varme.

Hold dem jævnt med fugt og brug gerne dyppemetoden fremfor små vandinger. 

Du kan have glæde af den i mange år

Plejer du planten korrekt, kan du have glæde af planten i mange år. Sent på foråret kan planten sættes udendørs, enten i krukke eller udplantet i surbundsbed, hvor den kan stå frem til september, hvor den igen tages ind. Har du en udestue eller vinterhave, er det et oplagt sted for din stueazalea om vinteren. I vækstsæsonen (april-august) gødes planten let med surbundgødning, men pas på ikke at komme ti at overgøde. det kan skade de små tynde rødder.

Du kan med fordel omplante den i en større potte ca. hvert andet år. Her er det vigtigt at anvende surbundjord. 

 
Annonce