Gå til hovedindhold
Stynet træ
Foto: Laila Sølager
Artikel - Sådan gør du

Styning af træer

Styning er en mulighed, når et træ med en enkelt stamme er blevet for voldsom eller viser tegn på at vokse for voldsomt de næste år.
Laila Sølager - 
28. november 2008

I fordums tid holdt man stynede pil og popler som en alternativ afgrøde i markskel. Hvert år brød der lange nye skud fra knuderne. Disse skud blev brugt både som føde for sultne kreaturer, til flettede hegn og som brændsel.

Der hvor stynede træer står tilbage, er det vigtigt at bevare dem ved at styne dem hver vinter.

Sådan gør du:

Ved at save hele toppen af i ca. 2,5 meters højde – enten ved blot at save stammen over i denne højde eller ved at save de forskellige grene over her - tvinger man træet til at bryde frem med nye skud og grene fra et område omkring den afsavede top. 

Der dannes knuder, hvor grenene klippes tilbage hvert år. I knuderne sidder de nye vækstknopper, hvorfra nye skud og dermed grene bryder frem til foråret.

Styning foregår hvert år i den bladløse tid. Det er bedst at klippe alle skud ind til den store knudedannelse i januar eller februar.

Stynet lind.  Foto: Laila Sølager

Hvilke træer kan stynes?

Metoden egner sig dog ikke til alle træarter. Birk og guldregn ser meget mærkelige ud i en stynet udgave, ligesom kastanie, ahorn, bøg og eg heller ikke er velegnede.

Men lind, pil, poppel, røn og elm vokser så tilpas kompakt, at de ser rimeligt ”naturlige” ud med en pjusket paryk på toppen af stammen. De kan også holde til at blive stynet igen og igen.

Men husk:

Er du begyndt at styne et træ, skal træet stynes resten af sin levetid. Det holder ikke til, at grenene blive tunge og gamle, så flækker de af, og træet bliver grimt og sygt.

Bliv medlem af Haveselskabet

For kun 345 kr. får du 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN, gratis rådgivning og mange andre medlemsfordele.