Gå til hovedindhold
Vinterjasmin. Foto: Flickr / Marc Banks
Vinterjasmin. Foto: Flickr / Marc Banks
Artikel for alle

Syv vinterblomstrende buske

Her får du et lille udvalg af buske, som kan give farve i haven om vinteren.

Buskene i denne artikel er nogle, som normalt klarer sig gennem en dansk vinter. Desuden er det buske, som giver god mulighed for at skabe variation i din have, hvad angår størrelse, blomsterfarve og blomstringstid.

1) Vinterjasmin

Vinterjasmin, Jasminum nudiflorum, begynder ofte at blomstre i november. Blomsterne er gule og sidder enkeltvis på de tynde, grønne grene, der helst skal støtte sig til et espalier, hvor grenene kan ledes opad, ved f. eks. en mur eller et hegn. Hvis grenene får lov at krybe hen ad jorden, vil de slå rødder.

Vinterjasmin er løvfældende og for at bevare en køn busk og en god blomstring, skal den tyndes ud en gang imellem. Busken trives bedst på en plads med en del sol. Hvis du dækker den af de første par år, hjælper du den godt i gang.

Vinterjasmin. Foto: Flickr

2) Kejserbusk

Kejserbusk, Viburnum x bodnantense, blomstrer også i november og kan fortsætte til marts. Blomsterne er rosa med en let duft, og de sidder samlet i små buskformede toppe.

Busken bliver to til tre meter høj og er løvfældende med lidt smal, opret vækst. Den er hårdfør og skal helst stå lyst for at blomstre godt.

Kejserbusk. Foto: Wikimedia

3) Troldnød

Den største mulighed for blomster i en større busk, mens det er vinter, fås med troldnød, Hamamelis. Busken er ikke hjemmehørende i Danmark, men stammer fra Asien, Nordamerika eller Japan. Det er en skovbrynsplante, der i sine hjemlande trives i blandede løvskove sammen med bl.a. løn og eg.

Troldnød. Foto: Anja Kelvin

4) Hvid forsytia

Hvid forsytia, Abeliophyllum disticum, er mere sart og skal stå beskyttet mod det værste vejrlig. Alligevel må du være forberedt på, at det kan gå galt, hvis vinteren bliver streng. Den største opgave er måske i virkeligheden at finde den, for den er ikke særlig almindelige i danske planteskoler.

De hvidlige blomster sidder i korte klaser og dufter af mandel. Busken bliver omkring en meter høj, og trives bedst i let skygge i humusrig jord. Bør plantes i let skygge.

Foto: Kemper Center for Home Gardening

5) Kirsebærkornel

Kirsebærkornel, Cornus mas, kan vokse til en stor, bred busk, men du kan også forme den til et lille træ ved at beskære den let. Den kan tåle skygge og blæst, og de små gule blomster springer ud i marts.

Vil du have en enkelt eller få planter, kan det betale sig at vælge Cornus mas 'Cormas' Dafo, med en bred, lidt åben vækst eller Cornus mas 'Macrocarpa' Dafo med en mere smal, opret vækst.

Kirsebærkornel. Foto: Pixabay

6) Pebertræ 

Pebertræ, Daphne mezereum, er en lille busk med stive, glatte, oprette grene. Den blomstrer i marts med purpurrosa, duftende blomster. Pebertræ bliver omkring 1,5 meter høj, men kan få delvis nøgne grene, fordi der kun sidder blade ved skudspidserne. Det er som regel en kortlivet plante, fordi den ofte rammes af virus og dør. Men den er i stand til at formere sig med frø.

Der findes en hvidblomstret sort Daphne mezereum 'Alba'. Ingen af dem stiller særlige krav til jorden, og de vokser bedst i let skygge.

Pebertræ. Foto: Pixabay

7) Vårlyng

Hos vårlyng, Erica carnea, er der flere sorter, som kan blomstre i januar-februar. Det gælder bl.a. sorterne 'Myretoun Ruby' (mørk lillarosa blomster og tæt vækst), 'Rosalii' (mørkrosa, næsten røde blomster og meget tæt vækst) og 'Winter Beauty' (lyserøde blomster og lysegrønt løv). Mens Erica x darleyensis 'Kramer's Rote' (som ses på fotoet herunder) er kraftig og kompakt, og har et kønt, mørkt løv og røde blomster. De er alle lave buske på 20-25 cm.

Vårlyng. Foto: Wikimedia

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.