fbpx Tænk på insekterne, når du gør haven vinterklar | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Foto: Haveselskabet
Foto: Haveselskabet
Artikel for alle

Tænk på insekterne, når du gør haven vinterklar

Som haveejer kan du gøre meget for at hjælpe bier, sommerfugle og andre insekter gennem den kolde tid.
Gusta Clasen, Rie Birk Lauridsen, Morten Linnemann - 
11. september 2020

Mange haveejere er interesserede i at hjælpe insekter som bier og sommerfugle, som er trængte i den danske natur. Men hvad kan man gøre i egen have for at hjælpe insekterne gennem vinteren? Det handler om at skabe steder, hvor insekterne eller deres æg eller larver kan overvintre, bl.a. i visne plantestængler eller stenbunker.

Lad de visne stauder stå

Bladskærerbierne, maskebierne og murerbierne er små vilde bier som lever i vores haver og bruger sommeren på at lægge æg i små rør og hulheder fx dem vi kender fra insekthotellerne. Om efteråret ligger æg og forpuppede larver godt beskyttet i rørene, hver med en lille madpakke af pollen, og venter på forårets komme. De kan være bambusrør eller hule stængler fra de lidt større stauder, som solhat, vild gulerod, tusindstråle og alle andre lidt hårde visne stængler som er hule. De visne stængler af den ellers invasive og uønskede japanpileurt kan endda her bruges til noget fornuftigt.

Også nogle af sommerfuglene, natsværmerne, bladhvepsene, netvingerne, møllene, billerne og mange andre insekter overvintrer enten som voksen i revner og sprækker eller som æg, larver eller pupper i hule stængler, imellem småsten og under barkflager.

Derfor er det en god ide at lade staudernes frøstande stå og lade de visne blade ligge her om efteråret. Klipper man toppene af og lægger dem på komposten eller endnu værre sender dem til forbrænding, vil mange vilde bier og andre insekters afkom dø i stedet for at komme på vingerne året efter. 

Stængler fra stauder er oftest hule og et godt overvintringssted for insekter. Netop derfor skal du vente med at klippe stauderne ned til foråret kommer. Vil du alligevel gerne ordne og klippe, kan du forsøge forsigtigt at lægge de afklippede stængler og blade under buske og træer, hvor de kan ligge tørt og være i fred, og måske vil en del af ynglen overleve.

 

Kartebolle. Foto: Niels Ole Dam

Lav en stenbunke eller et stengærde

Du kan sagtens hjælpe insekterne og samtidig have en smuk have. En bunke strandsten eller et stengærde er et dekorativt indslag i haven, og rummer samtidig mange huller og sprækker, hvor bierne kan overvintre. Det samme gør en brændestabel eller en kvasbunke.

Her er en mindre bunke sten lagt for insekternes skyld og endda lige ved stauden hjortetrøst, der er en glimrende insektplante. Stenene skal have en vis størrelse, mindts på størrelse med en knytnæve, men stenbunken kan også laves af endnu større sten.

En stendynge eller en kvasbunke er et godt overvintringssted for havens dyr, og kan samtidig være et dekorativt indslag i haven. - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen

Er man så heldig at have et stengærde i haven, har man samtidig et godt insekthotel. Mange insekter vil kunne overvintre i revner og sprækker mellem stenene.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.