Gå til hovedindhold
Fra "TomatGalaxen". Foto: Martin Sølyst
Fra "TomatGalaxen". Foto: Martin Sølyst
Cph Garden 2019

Tag med til TomatGalaxen

Mads Boserup og Anne Tange fra TagTomat stod sammen med Vilvorde Gartnerskole bag showhaven TOMATGALAXEN, som fik en sølvmedalje ved Cph Garden 2019. Partner: Gardena.
25. juni 2019

Virksomheden TagTomat skaber grønne oaser i byen. showhaven TomatGalaxen, som var en af de 8 showhaver ved Cph Garden 2019.

.

Juryen tildelte "TomatGalaxen" en sølvmedalje.

Juryen mente bl.a., at haven var anderledes og forfriskende. Den viser, hvordan man kan lave have inde i byen på meget lidt plads, og har samtidig fokus på vigtige områder som vandhåndtering, og hvordan vi dyrker vores egen mad.

Showhaven har temaet "Leg og Læring" og anlægges sammen med elever fra gartnerskolen Vilvorde i Roskilde.

Teamet bag TomatGalaxen ved kåringen 20. juni 2019 på Cph Garden. Foto: Martin Sølyst

Havedesign: TagTomat

Anlægsgartner: TagTomat i samarbejde med gartnerelever fra Roskilde Tekniske Skole, Vilvorde

Logo

Partner: Gardena – oplev fremtiden inden for havearbejde

Find nøjagtigt ud af, hvordan planterne i din have har det – hvor som helst og når som helst med GARDENA smart System. GARDENA har lanceret et system, som gør, at man kan kommunikere med og kontrollere sin have nemt og enkelt via sin smartphone, tablet eller pc. Plænepleje og vanding styres nu bekvemt med en app. SILENO robotplæneklipperen klipper dit græs, og microdripvandingen sørger for at vande din have og blomster, når der er behov for det, alt imens du kan spare op til 70 % på vandregningen. På den måde får du mere tid til de ting i have, som du virkelig holder af.

Logo

Vi har stillet TagTomat fem spørgsmål om deres showhave:

Hvad bliver temaet i jeres showhave - og hvorfor?

"Jeg kan afsløre, at temaet for vores have bliver noget med ‘leg og læring’, og som vores ikonhave – som vi vandt publikumsprisen for til CPH Garden 2017 – bliver det helt sikkert i mange dimensioner, både i højden og på det tankemæssige plan," fortæller Mads Boserup Lauritsen, ejer og stifter af TagTomat.

Isometri af showhaven "TomatGalaxen"

Hvad kan publikum forvente af showhaven?

"Publikum kan forvente at opleve et bylandskab, der rummer både fortovshaven, den lille bylejlighed med plantevæg, altanen, terrassen og baggården. Der vil være masser af inspiration til publikum, i form af finurlige detaljer og overraskende indslag. Vi arbejder i mange lag og skalaer, og udnytter alle flader. Hvad enten man har en vindueskarm, en altan, en baggård, terrasse eller en nyttehave, vil der være elementer i showhaven, man kan tage med hjem og integrere i sit eget lille landskab."

"Vi vil gerne sende publikum på en oplevelsesrejse gennem TagTomats byrumsunivers og vise, hvordan vi oplever byen, hvilke ydre referencer, vi trækker på, og hvad, der inspirerer os, når vi designer små lommer i byens rum. Vi vil tydeliggøre, hvad planters økologiske æstetik betyder for os, og illustrere, hvordan hvert rum ikke kun er et smukt øjebliksbillede, men også peger ud i verden og frem i tiden. For os er et byrum et kondenseret landskab, hvor der er plads til vind, vand, dyr, mennesker, planter og ikke mindst leg."

Hvilke planter vil især være i fokus?

"I TagTomat arbejder vi altid med planter, der har en alsidig æstetik, dvs. både den ydre og den indre æstetik er vigtig for os.

Det er ikke nok, at en plante har en flot blomst få uger om året. For os er den indre æstetik, at en plante skal kunne bidrage med nektar til byens bier, frugt til fugle og smådyr og have en langtidsholdbar værdi i kraft af dens tekstur, form, duft mm. Vi blander nytteplanter og prydplanter, og tænker altid i flerårige designs."

Hvad er jeres særkende som havedesignere?

"Grønne fællesskaber og Upcycling er nogle af nøgleordene for TagTomat, og alt hvad vi laver tager udgangspunkt i genbrugsmaterialer og materialer, der har en tilknytning til vores lokalområde. Vi samarbejder med socialøkonomiske virksomheder og lokale aktører.

Et rigtigt TagTomat design er hjemmelavet på en gennemtænkt og veldesignet måde, der er både funktionelt og smukt samtidig med, at designet har skabt værdi for dem, der har været en del af processen.

Vores rumlige designs tager afsæt i leg, opdagelse og eventyr. Samtidig vil vi gerne inspirere folk, skubbe lidt til dem, lære dem at gøre brug af forhåndenværende materialer og vise glæden ved at arbejde i grønne fællesskaber."

Hvorfor vil du gerne være med ved Cph Garden 2019?

Vi er beærede over at være blevet spurgt, om vi vil deltage i Cph Garden 2019, og glæder os meget til at vise, hvad TagTomat har udviklet sig til siden sidst.

I år samarbejder vi med Vilvorde Gartnerskole, som har oprettet en ny afdeling på Hotel- og Restaurantskolen, så vi har en masse engagerede elever med på holdet, hvilket er medvirkende til, at vi kaster os ud i så stort et projekt.

TagTomat havde en rigtig positiv oplevelse på Cph Garden 2017, hvor vi oplevede, at publikum tog godt imod vores idéer, selvom vi måske gik lidt utraditionelt til værks. Vi mødte en masse haveinteresserede mennesker, og synes, at vi både gav og fik inspiration i løbet af udstillingen."

Ved Cph Garden 2017 vandt Tagtomat publikumsprisen for deres lille inspirationshave "Fællesskabshaven".

Få masser af inspiration

I magasinet HAVEN kan du læse om nye tendenser, spændende haver, beddesign - og sjove "gør det selv" projekter. HAVEN udkommer 10 gange om året.