Gå til hovedindhold
The High Line i New York. Foto: Wikimedia
The High Line i New York. Foto: Wikimedia
Cph Garden 2019

Tankerne bag The High Line Park i New York

Andi Pettis kom helt fra USA for at fortælle om tankerne bag den berømte High Line Park i New York. Det foregik fredag 21. juni 2019 på Cph Garden.
15. maj 2019

Det er en stor glæde for os, at Andi Pettis, der i ti år har været Director of Horticulture for High Line-parken i New York, kom og fortalte om parken og de tanker, havearkitekten bag, Piet Oudolf, har gjort sig om design og beplantning - og hvad det har gjort for området, at det blev så grønt. High Line er nu topti over seværdigheder i New York.

Det foregik fredag d. 21 juni på Cph Garden (på engelsk). Andi Pettis var desuden med i den jury, der bedømmer de otte showhaver.

Du kan stadig nå at opleve mange af de andre spændende events, der foregår på Cph Garden frem til på søndag 23. juni 2019.

Cph Garden foregår fra 20. til 23. juni 2019 ved Marbækstien i Ballerup, hver dag fra kl. 10 til 18.

Andi Pettis. Foto: Liz Ligon

Det mener Andi Pettis om havedesign

Vi har bedt Andi Pettis fortælle lidt om sit syn på havedesign. Teksten er oversat fra engelsk.

De vigtigste elementer i et havedesign

"Jeg synes, at noget af det vigtigste inden for havedesign er at arbejde med planternes dynamiske natur - lyset, vejret og årstidernes skiften. 

Haver er foranderlige. De ændrer sig i løbet af dagen med det skiftende lys og den skiftende vind. Vi skal fx lægge mærke til, hvordan lyset spiller på - og igennem løvet ved daggry, midt på dagen og i tusmørke. Tænke over, hvordan planterne bevæger sig, bølger og svajer, når de bliver plantet i en vindkorridor. 

Planternes udseende ændrer sig gennem årstiderne. I maj er det blomsterne og de friske grønne blade, som vi lægger mærke til, mens det i november og december er de falmede blade, de mørke stængler og de strukturelle frøstande, som fanger opmærksomheden. Vi bør også tænke over, hvordan vores planter tager sig ud med sne på!"

Fra the High Line. Foto: Wikimedia

Lyset bliver ofte overset

"Især lyset bliver ofte overset ved design af private haver. Ud over at sikre sig, at planterne har de rigtige lysforhold for at trives, bliver der ikke tænkt meget over, hvordan lyset fungerer i designet hen over dagen og sæsonerne."

Tænk på din have som et plantesamfund

"Vores offentlige arealer bliver i større og større grad designet med udgangspunkt i "plantesamfund", og det kan man godt lære noget af også i private haver.

Tankegangen er inspireret af den tyske og nu også hollandske tradition 'New Perennial Movement', hvor landskabsarkitekterne tænker over, hvordan planterne vil vokse sammen, hvordan de vil "lege sammen", og hvordan de vil støtte eller konkurrere med hinanden. Det kan man fx læse mere om hos amerikanske designere som Claudia West, Thomas Rainier, Rick Darke og Roy Diblik."

Fra Drömpark i Enköping i Sverige designet af Piet Oudolf. Foto: Flickr / Esther Westerveld

Balancen mellem formalitet og natur

"Det er vigtigt at slå fast, at naturalistiske haver ikke er naturlige, de efterligner naturen. I de naturalistiske haver er der orden og et mønster i det, der i første øjekast ligner uorden og kaos, ligesom der er i naturen.

Piet Oudolf og andre designere som fx Dan Pearson, er meget dygtige til at overføre de naturlige mønstre til de designede arealer, så der lige fra starten er begyndelsen til en struktur.

Personligt elsker jeg formalitet i kombination med det, vi opfatter som vildskab. Kontrasten mellem det konstruerede miljø og naturen. Der er et af de designelementer, der får folk til at tage til High Line eller Governors Island Park i New York og andre steder, hvor områder, der tidligere rummede offentlig infrastruktur, er omdannet til grønne arealer. 

Piet Oudolf er en mester inden for dette felt. Måden hvorpå han lader de geometriske linjer fra jernbanesporene og svellerne på High Line indramme de "vilde planter", er helt umiddelbart æstetisk behagelig og minder os om planternes bestandighed. 

Fra the High Line. Foto: Wikimedia

I sin egen have i Hummelo har Piet Oudolf gennem mange år indrammet sin naturalistiske beplantning med formelt klippede hække, hvis linjer efterligner den bølgende eng.

For mig er der noget dybt følelsesmæssigt og beroligende i dette kunstneriske udtryk, hvor den naturlige overflod tager over på trods af vores bedste intentioner om at indramme den i struktur og formalitet."

Andi Pettis favoritplanter til små haver

Vi har bedt Andi Pettis fortælle, hvilke favoritplanter hun har i øjeblikket, som også vil gøre sig godt i små private haver. Her er hendes bud:

  • Judastræ, Ceris canadensis f. 'Alba' og 'Appalachian Red', er et lille træ med dybt magentarøde blomster på stamme og grene i april. Det er smukt sammen med forårsblomster og -løg. Det er perfekt til mindre arealer.
  • Solidago juncea, er en velopdragen gyldenris med en yndefuld bue i blomstertoppen. Den selvsår sig, men er normalt ikke aggressiv. Den er perfekt til en lille eng.
  • Canadisk ingefær, Asarum canadense, er en fremragende bunddækkeplante til små, skyggefulde haver. De hjerteformede blade har en vidunderlig velouragtig mørkegrøn farve.
  • Hjortetaktræet, Rhus aromatica ''Grow Low', er en lille overhængende busk med aromatiske blade og en sjov form. Under den kan man plante Mosebunke, Deschampsia, eller Pibegræs, Molinia, som vil vokse op gennem grenene og skabe et vildt udtryk selv i en lille have.

Se hele det store program for Cph Garden her

Annonce