Gå til hovedindhold
Skjoldlus. Foto: Magnus Gammelgaard.
Skjoldlus. Foto: Magnus Gammelgaard.
Artikel - Havetips

Tips mod skadedyr i stueplanterne

Skadedyr overlever vinteren sammen med stueplanterne, og nu hvor lyset vender tilbage, er de klar til at kaste sig over de nye skud. Bladlus, spindemider, mellus og trips er almindelige.
Magnus Gammelgaard Nielsen - 
23. februar 2011

Har du et skadedyrsangreb, gælder det om at begrænse udbredelsen. Bladlus mellus og trips kan flyve, men gør det ikke så tit indendørs. Det er vores håndtering af planterne, der spreder skadedyrene.

Placer de smittede planter i et andet rum. Sørg for at slutte af med de planter, der har skadedyr, når du vander. Har du planter, som er kraftigt angrebet af fx spindemider, uldlus og skjoldlus, skal du nok overveje helt at kassere dem.

Bladlus sidder ofte løst fast på bladene, og de kan skylles af med en bruser.

Uldlus. Foto: Magnus Gammelgaard.

Insektsæbe

Insektsæbe er udmærket til bekæmpelse. Du kan købe den færdigblandet, og især mod spindemider virker sæben godt.

Det er vigtigt at behandle flere gange. Tre behandlinger med en uges interval er en fornuftig strategi. Du skal være grundig. Både over- og underside af bladene skal dækkes. Når sæben er tørret ind, virker den ikke længere.

Væksthusspindemider. Foto: Magnus Gammelgaard.

Nyttedyr

Til alle de nævnte skadedyr findes der også tilsvarende nyttedyr, man kan købe og udsætte på planterne. De fungerer desværre ikke altid lige godt, da klimaet i vore stuer ofte er for tørt.

Men dyrker du dine planter under ”vinterhavelignende” forhold med mange store planter samlet på et sted, er sagen en anden. Her vil det ofte være en rigtig god idé at introducere forskellige nyttedyr og lade dem tage sig af skadedyrene.

Det er under alle tilfælde vigtigt at sætte sig ind i nyttedyrenes krav og biologi – ellers er pengene spildt.

 

 

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.