Gå til hovedindhold
- Fotograf: Aksel H. Sørensen
Artikel for alle

Tips til drivhuset i juli

Læs om pleje af tomaterne, spindemider i agurker, bladlus i peberfrugterne og vanding af vindruer.
07. maj 2014

Der bliver varmt i drivhuset på solrige dage, og temperaturen kan nemt blive højere, end planter og frugter bryder sig om.

Afkøl tomaterne

Tomaterne tåler f.eks. ikke at blive over 27 grader, hvis de skal modne korrekt. Har de det for varmt, bliver de ikke røde omkring stilken. Du kan sænke temperaturen ved at åbne vinduer og døre, og du kan give glasset en gang skyggekalk.

Det er vigtigt at tænke på, at det ikke er mængden af lys, der er problemet. Det er, når solens stråler omdannes til varme. Derfor er skyggegardiner eller skyggenet det bedste. De kan trækkes for, når solen skinner for meget, og trækkes fra igen, når den er er væk, så planterne kan få mest mulig lys.

Hvis skyggegardiner eller skyggenet sidder inde i drivhuset, skal de være hvide, så solens stråler reflekteres væk. Grønne gardiner eller net skal sidde udenpå drivhuset, fordi de bliver opvarmede af solens stråler, og den varme skal ikke ind i huset.
 

Ryst og knib

For at hjælpe tomatblomsterne med at blive bestøvet, kan du ryste planten ganske let. Et par slag på planternes opbinding er nok. Resultatet bliver bedre, hvis luftfugtigheden i drivhuset er høj.

Sideskuddene i bladhjørnerne på tomatplanterne vokser hurtigt, og de skal knibes af så tidligt som muligt. Ellers får du for mange frugter, som ikke bliver udviklet ordentligt.

Når du kniber skuddene af, slår du to fluer med et smæk. Du bevæger planterne, og dermed fremmer du også bestøvningen.
 

Spindemider i agurker

Har du dyrket agurker før, ved du sikkert, at bladene pludselig kan blive gule, kedelige, stive og uden liv om sommeren. Det er fordi, de bliver angrebet af spindemider.

Du skal kigge fter lyse pletter på størrelse med femkroner på oversiden af bladene. Hvis du finder nogle pletter, skal du tjekke bagsiden af bladet med en lup. Ser du små, glasklare perler, er det spindemider, og de skal udryddes, inden de får lejlighed til at formere sig yderligere.

En af de bedste måder at bekæmpe spindemider på er at bruge rovmider. Du kan købe dem i planteskolen, havecentret eller på internettet.

Rovmiderne lever af spindemider og placeres på agurkebladene. Så skal de nok tage for sig af retterne!
 

Bladlus i peberen

Bladlus er vilde med peberplanter, og de kan hurtigt danne en koloni på blade og skud. Vær på vagt og pil lusene af, straks du opdager dem. De er ikke glade for koldt vand, så en kold stråle fra vandslangen gør gavn.

Lad ikke vinen tørste

Vindruerne kan ødelægges af skimmel og meldug. Det sidste forekommer ofte, hvis planten har manglet vand. Vand derfor grundigt i tørre perioder, så der også kommer vand til de rødder, der ligger dybt.

Det kan samtidig forhindre ”Kræntning”, som det kaldes, når vindruer bliver brune og indskrumpede som rosiner. Store udsving i temperatur, luftfugtighed og næringsforsyning kan også føre til ”Kræntning”.
 

 

Annonce

Kom med til Cph Garden 2022

Fra den 30. juni til 3. juli bliver du igen inviteret til Danmarks største haveshow: Haveselskabets Cph Garden i Ballerup. 4 dage med over 100 forskellige foredrag, 8 unikke showhaver designet af udvalgte havedesignere til lejligheden, haveoplevelser, skønne stande og meget mere. Når billetten er købt, er der gratis adgang til alle foredrag.