Gå til hovedindhold
Glasbær, Calicarpa bodinieri - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen
Artikel - Havetips

Tips til haven i november

Få Haveselskabets fem tips til større og mindre projekter i haven i november.
Jesper Carl Corfitzen - 
04. november 2013
Havesæsonen synger på sidste vers, og lige om lidt er det for alvor tid til at trække indendørs. Men forinden er der dog stadigt større og mindre gøremål, som du kan kaste dig over i november måned. Her får du Jesper Carl Corfitzens fem tips til, hvad du kan holde dig varm med.
 

1) Så frø, der skal kuldespires

Har du frø liggende - af for eksempel påskeklokker, pæoner, primula, akeleje eller andre slags frø, der behøver en kuldeperiode for at kunne spire, ja så kan det stadigt nås endnu. Find nogle potter frem, og fyld dem med så- og priklejord. Du kan eventuelt blande en smule sand i jorden og fordele den i potterne. Herefter sås frøet og tildækkes med et tyndt lag sand eller pottermuld.

Sørg for, at navnemærkater er godt fastgjort til dine potter, så du ikke er tvivl om, hvad der er hvad. Placér potterne udenfor, et sted hvor de kan holdes fugtige uden at soppe i vand eller udtørre. Vinteren sørger for resten, og til forråret vil fine spirer dukke frem. Snart har du en masse nye frøplanter klar til at prikle eller plante direkte ud i haven.  
 

 

2) Saml dit eget dekorationspynt i haven og naturen

Tiden nærmer sig jul og dekorationernes tid. Til det findes der en lang række naturmaterialer lige uden for din dør, som måske kan bruges i den sammenhæng. Nedfaldne kogler, tørrede frøstande, mos fra taget, krogede grene osv. er en del af det, som du snildt kan bruge en søndag sammen med børnene på at få samlet ind.

Samler du mos, så læg det i en flamingo- eller trækasse, og lad det stå ude i fugten, til det skal bruges. Det samme gælder grene, som skal holde sig friske. Kogler og frøstande kan tørres i et udhus, så de er klar til brug i slutningen af måneden. 
 

3) Dæk havens frostsarte planter

Har du vovet pelsen og plantet frostsarte planter som havemonbretia, poppelrose, figen, rosmarin eller andre haveplanter, som ikke er helt hårdføre, så kan du med fordel tildække disse planter, inden vinteren sætter ind for alvor. Grangrene, halmmåtter, tørre blade eller halm kan bruges som tildækning og hjælpe dine planter igennem vinteren.

Vær dog opmærksom på, at der ikke må blive for lufttæt omkring de enkelte planter. Ikke hårdføre planter kan du lade stå ude, til lige inden frosten rammer os. Derefter skal de sættes helt ind, så de står frostfrit. 
 

4) Rengør haveredskaber inden vinteren

Vi glemmer det ofte, og vupti ind røg haveredskaberne i sidste sekund fyldt med mudder og klæg lerjord, som kan sidde i tørre skorper frem til foråret. Måske det var en idé at bruge en halv time til rengøring af havens redskaber, inden de hænges ind for vinteren. Rens og vask dem for snavs og skidt, og smør eventuelt lidt linolie på riven, spaden og skovlens skaft. Så holder det bedre.

Ved at opbevare dine redskaber et tørt sted kan du holde liv i dem mange år. Der er absolut penge at spare. Det samme gælder for haveslanger og vandkander. Afmonter koblinger på slanger og rul dem sammen for vinteren, og stil dine vippevandere og vandkander ind i tørvejr tømt for vand. Nok er det plastic, men dyrt er det. 
 

5) Tilplant en kombineret forårs og julekrukke 

Har du en krukke i overskud, kan du lægge nogle forårsløg med tulipaner eller hyacinter. Det øverste af krukken kan du dekorere med troldhassel grene, mos eller gran her op mod jul og på den måde er krukken dekorativ, indtil løgnene titter frem til foråret. Det er simpelt og enkelt.
 

 

Bliv medlem af Haveselskabet

For kun 345 kr. får du 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN, gratis rådgivning og mange andre medlemsfordele. Gå ikke glip af det store rosentema i juni-nummeret af HAVEN.