Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Foto: Flickr
Artikel - Havetips

Tjekliste: Haven i februar

Alt dette kan du gøre i haven i februar - hvis du har lyst.
21. december 2017

Februar har fået sit navn efter Februus, som var etruskernes gud for underverdenen og for renselse. Man kan måske også godt sige, at haven er gået under jorden i februar, men de første små forårstegn er dog begynder at vise sig. Dagene er mærkbart længere, og haveglæden spirer og gror hos de fleste haveentusiaster, som utålmodigt venter på foråret. Det er derfor godt, at den sidste vintermåned er så kort.

Prydhaven i februar

Helleborus. Foto: Flickr / Karl Nickless

Pynt med påskeklokker

Selvom der er lang tid til påske, er påskeklokker, Helleborus, drevet frem til at blomstre nu. De liver gevaldigt op i den mørke tid, hvis du fx sætter dem i krukker ved døren. De enkelte blomster kan være de rene kunstværker, og når de er afblomstrede, kan du plante dem ud i haven. 

Driv foråret frem

Grene fra fx troldnød, forsytia, mirabel og kirsebærkornel kan drives til en tidlig blomstring, hvis du klipper dem af og sætter dem i vand inde i varmen. Også forårsløg som krokus, vintergækker, perlehyacinter, skillaer kan du få til at blomstre tidligere. Grav dem op, sæt dem i små krukker og placér dem til at starte med i drivhuset eller et køligt rum. Når de begynder at vise livstegn, tages de ind i stuen. Blomsterne holder længere, hvis de sættes køligt om natten. Når løgene er afblomstret, kan de plantes ud i haven igen. Læs mere 

Gør plæneklipperen klar til sæsonen

Når sæsonen først er i gang, kan man næsten ikke undvære sin plæneklipper, så tjek nu, om knivene er klar til at møde græsset. Giv den et eftersyn selv, eller send den på værksted og få knivene slebet, så den er skarp og går som smurt, når den atter skal i brug.

Rens potterne

Giv potterne en skrubbetur, så de er klar til en frisk skefuld jord og nye frø. Derved undgår du at sygdomme overføres til de nye planter, der skal bo i krukkerne.

Tjek knoldene

Se til georginer og andre knolde, som du opbevarer inde. Fjern rådne og mugne knolde for at undgå, at svampesporerne breder sig og ødelægger flere. Hjælp også knoldene med at undgå udtørring ved at spraye dem med vand eller lægge lidt let fugtet jord eller sand omkring knoldene.

Beskær blåregnen

Blåregnen kan udvikle sig til et vildnis, der ikke rigtig blomstrer. Det skyldes som regel manglende eller forkert beskæring. Det bedste er at afkorte de lange årsskud i august og så afkorte dem yderligere igen her i februar, så der kun er tre-fire knopper tilbage på hvert skud. Fik du ikke beskåret din blåregn i sommer, kan du beskære den nu. Du skal blot undgå at skære sidste års lange skud helt væk, for det er de inderste knopper på disse skud, der danner blomsterne.

Giv græsset kant

I tørt vejr kan du rette græskanterne af, så plænen står med en flot, skarp kant. Det kan også være en fordel at rive plænen igennem med en løvrive for at fjerne nedfaldne kviste og nytårsraketter. Men ellers er hovedreglen, at du bør færdes mindst muligt på græsset i vinterhalvåret, når det ikke er i vækst. Læs mere

Hold øje med skvalderkålen

Sammen med forårsløgene er skvalderkålene et af de sikre forårstegn. De er blandt de første stauder til at folde bladene ud, og de kan være i gang allerede her i februar. Det er en god idé at bekæmpe dem fra starten, hvis du har planer om at holde dem væk fra haven. Fjern alle blade, hug udløberne over og træk rødderne op. Det er nemt nu, hvor jorden er fugtig, og ikke så mange andre planter er dukket op af jorden. En indsats nu sparer meget arbejde til sommer.

Nyttehaven i februar

Forspirede kartofler. Foto: Maren Korsgaard.

Læg kartofler til forspiring

Tidlige sorter af kartofler kan lægges til forspiring fra slutningen af februar, så er de klar til at komme i jorden midt i marts. Læg kartoflerne i en æggebakke et lyst og køligt sted uden direkte sol. Er luften tør, kan kartoflerne gives en omgang med vandforstøveren, så de ikke tørrer ud. Læs mere

Test de gamle frø

Det sikreste er at anvende friske frø, når du skal så. Men gamle frø kan bevare spireevnen i flere år. Du kan lave din egen spiretest ved at fugte en vatrondel til hver slags frø, du vil teste. Spiretesten er bedst egnet til grøntsagsfrø og frø af enårige sommerblomster, da mange staudefrø og frø fra træer og buske har mere uregelmæssig og ofte meget langsom spiring. Læs mere

Bestil frøene nu

Det er hyggeligt at bruge de kolde februartimer indendørs på at kigge i frøkataloger og besøge de mange internetbutikker eller tage forbi dit lokale have- og plantecenter. Hvis du bestiller frøene nu, er de klar, når det bliver tid til at så. Her i februar er lysmængden endnu for lille, hvis du kun har vindueskarmen til rådighed. Starter du for tidligt, risikerer du, at planterne bliver for ranglede og blege, inden de kan plantes ud. 

Tid til at så chili og artiskok

En undtagelse er chili, som skal sås nu, hvis du vil have en god høst af de små, hotte frugter, for chiliplanter vokser langsomt i begyndelsen. Læs mere

En anden undtagelse er artiskok. Når du starter tidligt, kan artiskokkerne nå at blive klar til høst inden efteråret. Jo tidligere du kommer i gang, jo før danner artiskokkerne blomsterhoveder. Læs mere

Driv rabarber

Milde lyserøde rabarberskud kan drives frem, inden det rigtig bliver forår. Grav en stump rod af din rabarberplante op, og sæt den i en spand eller krukke, som du placerer i en mørk og kølig kælder eller overdækket i drivhuset. Her vil rabarberskuddene lokkes frem af varmen, men det manglende lys vil give fint blege og mildt smagende rabarberskud. Efter høst kan rodstumpen genplantes ude i haven. Her skal den have fred sommeren over, så den kan komme til kræfter igen.

Buske og træer

Ligusterhæk. Foto: Aksel H. Sørensen

Skær hækken ind

Er hækken blevet for voldsom, er februar et godt tidspunkt at give den en kraftig beskæring, men kun på den ene side i første omgang. Beskær i tørt vejr, hvor risikoen for svampeangreb er mindst. Læs mere

Undgå tørkeskader

Selv om det er vinter, fordamper der vand fra bladene på stedsegrønne planter, og det kan give tørkeskader hos fx buksbom, rododendron, laurbærkirsebær og skimmia. Især unge planter med et lille rodnet er udsatte. Du kan formindske fordampningen ved at sætte grangrene eller fiberdug omkring planterne. Sørg også for at vande planterne i perioder med plusgrader, hvis jorden føles tør.

Tjek vinterdækket

Se efter, om vinterdækket er på plads omkring udsatte roser, sarte stauder og stedsegrønne. Det er her i den sene vinter og det tidlige forår, at temperaturen begynder at svinge kraftigt med klar sol i dagtimerne og hård frost om natten. Det giver risiko for frostskader.

Gør træet klar til flytning

Påtænker du at flytte større træer og buske, er det en god idé at hakke de fleste rødder over allerede nu og så vente med selve flytningen til efteråret. Reducér rødderne, så rodklumpen får en diameter på omkring en tredjedel af plantehøjden. Herefter vil træet udvikle mange nye små rødder, der følger med, når træet graves op til efteråret. Det vil give planten langt større chance for at klare flytningen til efteråret.

Havens dyreliv

Foto: Flickr / John Morgan

Sidste chance: Sæt fuglekasserne op nu

Nye fuglekasser skal op senest her i februar, hvis fuglene skal nå at vænne sig til dem, inden ynglesæsonen begynder. 
 

Giv dig selv en romantisk gave

Stort tema om romantiske haver. Forkæl dig selv med magasinet HAVEN og få et par rosenhandsker og en håndcreme med som ekstra gave.
Luk

Find din afdeling

Vælg et område på kortet
Tilbage til alle afdelinger

Vælg afdeling eller kreds