Gå til hovedindhold
Fra TagTomats udstillingshave ved Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst
Fra TagTomats udstillingshave ved Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst
Cph Garden 2019

TomatGalaxen

TagTomat vandt publikumsprisen for deres inspirationshave i 2017. Ved Cph Garden 2019 deltager de med showhaven "TomatGalaxen".
18. januar 2019

Mads Boserup og Anne Tange fra TagTomat står sammen med Vilvorde Gartnerskole og Gardena bag showhaven "TomatGalaxen", der er en af de 8 showhaver ved Cph Garden 2019.

Virksomheden TagTomat skaber grønne oaser i byen. I 2017 deltog de med en lille udstilingshave ved Cph Garden, og det har givet mod på mere. I 2019 deltager TagTomat med en haven, der har temaet "Leg og Læring", og som designes sammen med elever fra gartnerskolen Vilvorde i Roskilde.

Kronprinsesse Mary og Mads Boserup, ejer og stifter af tagTomat ved indvielsen af Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst

"Jeg kan afsløre, at temaet for vores have bliver noget med ‘leg og læring’, og som vores ikonhave – som vi vandt publikumsprisen for til CPH Garden 2017 – bliver det helt sikkert i mange dimensioner, både i højden og på det tankemæssige plan," fortæller Mads Boserup Lauritsen, ejer og stifter af TagTomat.

Vi har stillet TagTomat fem spørgsmål om deres showhave:

Hvad bliver temaet i jeres showhave - og hvorfor?

"Vi vil gerne sende publikum på en oplevelsesrejse gennem TagTomats byrumsunivers og vise, hvordan vi oplever byen, hvilke ydre referencer, vi trækker på, og hvad, der inspirerer os, når vi designer små lommer i byens rum.

Vi vil tydeliggøre, hvad planters økologiske æstetik betyder for os, og illustrere, hvordan hvert rum ikke kun er et smukt øjebliksbillede, men også peger ud i verden og frem i tiden. For os er et byrum et kondenseret landskab, hvor der er plads til vind, vand, dyr, mennesker, planter og ikke mindst leg."

Fra TagTomats udstillingshave ved Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst

Hvad kan publikum forvente af showhaven?

"Publikum kan forvente at opleve et bylandskab, der rummer både fortovshaven, den lille bylejlighed med plantevæg, altanen, terrassen og baggården. Der vil være masser af inspiration til publikum, i form af finurlige detaljer og overraskende indslag.

Vi arbejder i mange lag og skalaer, og udnytter alle flader. Hvad enten man har en vindueskarm, en altan, en baggård, terrasse eller en nyttehave, vil der være elementer i showhaven, man kan tage med hjem og integrere i sit eget lille landskab."

Hvilke planter vil især være i fokus?

"I TagTomat arbejder vi altid med planter, der har en alsidig æstetik, dvs. både den ydre og den indre æstetik er vigtig for os.

Det er ikke nok, at en plante har en flot blomst få uger om året. For os er den indre æstetik, at en plante skal kunne bidrage med nektar til byens bier, frugt til fugle og smådyr og have en langtidsholdbar værdi i kraft af dens tekstur, form, duft mm. Vi blander nytteplanter og prydplanter, og tænker altid i flerårige designs."

TagTomats udstillingshave, der vandt publikumsprisen ved Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst

Hvad er jeres særkende som havedesignere?

"Grønne fællesskaber og Upcycling er nogle af nøgleordene for TagTomat, og alt hvad vi laver tager udgangspunkt i genbrugsmaterialer og materialer, der har en tilknytning til vores lokalområde. Vi samarbejder med socialøkonomiske virksomheder og lokale aktører.

Et rigtigt TagTomat design er hjemmelavet på en gennemtænkt og veldesignet måde, der er både funktionelt og smukt samtidig med, at designet har skabt værdi for dem, der har været en del af processen.

Vores rumlige designs tager afsæt i leg, opdagelse og eventyr. Samtidig vil vi gerne inspirere folk, skubbe lidt til dem, lære dem at gøre brug af forhåndenværende materialer og vise glæden ved at arbejde i grønne fællesskaber."

Hvorfor vil du gerne være med ved Cph Garden 2019?

Vi er beærede over at være blevet spurgt, om vi vil deltage i Cph Garden 2019, og glæder os meget til at vise, hvad TagTomat har udviklet sig til siden sidst.

I år samarbejder vi med Vilvorde Gartnerskole, som har oprettet en ny afdeling på Hotel- og Restaurantskolen, så vi har en masse engagerede elever med på holdet, hvilket er medvirkende til, at vi kaster os ud i så stort et projekt.

TagTomat havde en rigtig positiv oplevelse på Cph Garden 2017, hvor vi oplevede, at publikum tog godt imod vores idéer, selvom vi måske gik lidt utraditionelt til værks. Vi mødte en masse haveinteresserede mennesker, og synes, at vi både gav og fik inspiration i løbet af udstillingen."

Få HAVEN i april

I denne måned byder magasinet på stort tema om klatreplanter. Skønne reportager. Travlhed i køkkenhaven. Opskrift på en spiselig krukke. Haven netop nu og meget mere. Få 5 numre for 345 kr. – lige til foråret.