Gå til hovedindhold
Foto: Flickr / Maria Eklind
Foto: Flickr / Maria Eklind
Artikel - Gode planter

Tre prydløg, der giver haven en løft

De fleste prydløg blomstrer fra maj til juni og giver farve og oplevelse i haven. Her får du forslag til tre af mine favoritter blandt de purpur, specielle og hvide prydløg.
Jeanette Roust Thysen - 
15. juni 2011

Juni er en skøn måned, hvor havens stauder og roser folder sig ud i fuldt flor. Alligevel kan haven indimellem godt trænge til et løft, hvis bedene syner lidt farveløse og flade.

En smuk løsning er prydløg, der strækker sig mod himlen. De fleste prydløg blomstrer fra maj til juni og giver farve og oplevelse i haven efter forårsløg og før de sommerblomstrende stauder og roser for alvor folder sig ud.

Netop nu er et godt tidspunkt at overveje om du har bede i din have, der trænger til farve og et pift med prydløg. Her får du forslag til tre af mine favoritter blandt de purpur, specielle og hvide prydløg.

1) Purple Sensation - prydløget over dem alle

Allium ’Purple sensation’ fik ikke uden grund tilnavnet ’sensation’, da det kom frem, og det er stadig en af mine favoritter blandt de mange smukke purpur-violette varianter i den store slægt af prydløg, der også tæller purløg, porrer og spiseløg.

Når prydløget folder sin koglerunde blomst ud og blomstrer i flere uger, skaber det et smukt blikfang med sin dybe purpur farve.

Purple Sensation er en klassiker blandt prydløg. Både på grund af sine smukke, dybe purpur farve og takket være dens harmoniske silhuet. Den er hverken for kraftig i stilk eller blomst, så den kommer til at virke bastant, eller for spinkel, så den bukker under af de hårdhændede danske vindpust.

Allium 'Purple Sensation'. Foto: Jeanette Roust Thysen

Den er smuk at lægge i store tilfældige grupper iblandt havens bladgrønt og stedsegrønne eller i det purpur, violette og lilla bed. Når den afblomstrer, er den kuglerunde løgblomst stadig smuk med sin særlige skulpturelle virkning.

2) Honningløg - kært løg med mange navne

Et andet skønt prydløg, som jeg tror, at vi fremover vil se meget mere til i de danske haver er den elegante honningløg eller bulgarsk prydløg – kært barn, mange navne. På latin hedder de skønne løgvækster Nectaroscordum siculum subsp. bulgaricum.

Honningløg minder mig om et hævet springvand med deres væld af små klokkeformede, hængende blomster, som kaster sig ud fra toppen af de 90-100 cm høje blomsterstande.

Fotograf: Jeanette Roust Thysen

De fine farver er en af dette blomsterløgs kvaliteter. Med en særlig blanding af bleggrøn, cremehvid og rosa i bunden af hver blomst, kan de matche og understrege flere farver i bedet. Både i det creme og limefarvede bed, hvor de creme og grønne matcher, og i det mørke bed, hvor den nærmest rosa blomsterbund understreger den sortrøde farve.

Allium 'Mount Everest'

3) Mount Everest

Prydløg er imidlertid ikke kun farvede. Der findes også flere flotte hvide sorter, som også er smukke og yderst anvendelige.

En af de smukke hvide sorter af prydløg er Allium ’Mount Everest’, der med sine nærmest sølvhvide blomster skaber et flot løft i det hvide bed.

Også blandt grønne hostaer og bladplanter skaber det hvide prydløg en fin oplevelse og farve i bedet i overgangen mellem forår og sommer.

Plant i grupper på en tør og solrig plads

Fordelen ved at plante prydløg blandt mellemhøje stauder, som hostaer, storkenæb og skt. hansurt er, at staudernes blade dækker for prydløgenes kedelige blade, der visner og bliver triste at se på, når løgblomsterne er på deres højeste.

Prydløgene trives bedst i en halvtør til tør jord, gerne i sol til halvskygge. Med tiden formerer de sig både med sideløg og frø, hvis frøstandene får lov af sidde til frøene modner og spredes.

Prydløg kommer frem i butikkerne fra slutningen af august-september og kan derefter lægges hele efteråret. Læg dem gerne i store, lidt tilfældige grupper, så opnår du en flot effekt.

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.