Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Tre ting, du ikke skal gøre i haven i efteråret

Her er Haveselskabets råd om tre ting, du ikke skal gøre i haven i efteråret, og hvad du skal gøre i stedet for.
Morten Linnemann - 

Mange haveejere vil gerne have ryddet op i haven og afsluttet årets sidste opgaver i efteråret men vores ivrighed efter at få orden på sagerne kan gøre mere skade end gavn.

1) Lad være at køre nedfaldsblade på genbrugsstationen

Har du har nedfaldsblade i haven, så lad dem endelig ligge. De er til gavn for ormene, mikrolivet og smådyr, der har brug for et skjulested vinteren over. Kun på græsplænen kan der blive problemer, hvis du har mange eller store træer, der har smidt et tykt og tæt tæppe af blade. 

Nedfaldsblade er på mange måder havens brune guld. I stedet for at køre bladene væk kan du rive dem ind i bede og under hække, hvor de vil ligge og kompostere og beskytte jorden vinteren over. Har du rigtig mange blade, så fyld dem i kompostbunken eller lav en særlig bunke til blade, som bliver til bladmuld. Bladbunken skal vandes i tørre perioder, og efter et til to år får du den fineste bladmuld, du kan bruge til at berige dine bede eller blande i plantejorden, når du tilplanter krukker og potter.

2) Lad være med at beskære

Mange træer har ikke godt af en beskæring, når man kommer ind i vinterhalvåret. Det gælder bl.a. stedsegrønne planter som taks og buksbom, der har bedre af at vente til foråret. Også hvis man har frugttræer som blomme, kirsebær, fersken og andre såkaldte stenfrugter, er det for sent at gå i gang. Det skulle have været gjort i juli til september. En beskæring af stenfrugttræer nu, hvor planterne er på vej i dvale, betyder øget risiko for angreb af svampesygdomme, fordi træerne ikke kan hele sårene. Det kan i værste fald skade træerne for livet.

Æble- og pæretræer er en anden sag. De kan beskæres sidst på vinteren, men allerbedst er det at beskære dem om sommeren.

3) Lad være med at klippe dine stauder ned

Der er ingen grund til at klippe de nedvisnede stauder i staudebedet ned. Når man lader de visne stauder stå, er de med til at beskytte jorden, og samtidig indeholder en del staudetoppe frø, som fuglene vil komme og finde i løbet af vinteren. Mange stauder har også æstetisk værdi som såkaldte vinterstandere ved at give form og struktur til haven om vinteren.

I stedet kan du bruge efteråret på at få luget staudebedet igennem. Det er som regel et godt tidspunkt at fjerne ukrudt, da jorden er fugtig, og ukrudtet er nemt at trække op. Det ukrudt, du trækker op nu, slipper du for i foråret, og du undgår også, at ukrudtet i løbet af vinteren smider sine frø, som blive til nye planter i foråret.

Annonce