Gå til hovedindhold
Pige ved bål
Foto: Lulu Jacobsen
Artikel for alle

Trin for trin: Anlæg en magisk bålplads

Det er nemt at anlægge en bålplads i haven, så du kan godt lige nå det inden Sankt Hans.
Gusta Clasen - 

Sådan anlægger du en nem bålplads i haven

  1. Anlæg bålpladsen i en cirkel med en diameter på ca. 1 meter. Hvis der er græsplæne på stedet, skal græstørvene fjernes, da de kan brænde.
  2. Læg en kant af store sten langs kanten af bålpladsen. Stenene giver en god afskærmning, så gnister ikke kan springe ud i græsset. Brug ikke flintesten - de kan sprænge pga. varmen.
  3. Læg et lag sand eller grus ud i hullet, der hvor græstørvene er fjernet. Laget skal være mindst fem centimeter tykt.
  4. Husk også siddepladser omkring bålet. Det kan fx være træstubbe, som er savet ud til ”skamler”. Store sten og hele træstammer kan også bruges.
  5. I mindre haver kan et transportabelt bålfad være en fleksibel løsning, men husk at bålfadet skal stå på et fast underlag, som ikke kan brænde.
  6. Det er en god idé at have en stor spand vand stående ved siden af bålet. Og sørg altid for, at bålet er helt slukket, før du forlader det.

Plant hyld ved bålpladsen

Det vil være fint med tre hyld ved siden af hinanden ved bålpladsen i haven. Plant dem mod nordøst, så de ikke skygger for aftensolen, når de vokser til. Mellem hyldene kan du plante solbær eller andre bærbuske. Plant buskene i en halvcirkel rundt om selve bålstedet, så du afskærmer det og skaber en lidt huleagtig stemning ved bålet.

Hyldene skal plantes med cirka 1,5 meters afstand til hinanden og med god afstand til bålet. Et hyldetræ kan med tiden få et omfang på 3-4 meter i diameter og en højde på ca. fem meter. Det kan blive til et lille kroget træ, hvis du stammer det op.

Hyld og hekserier

Hylden har en fremtrædende plads i folkesagn og overtro. Ifølge bogværket ”Folk og Flora”, hvor der er hele 29 sider om hylden, skal man passe godt på sin hyld. Hyldemor bor nemlig under træet, og hende skal man passe på. Hvis du er god ved hylden, bringer blomsterne lægekraft, men fælder eller skader du træet, vil hyldens ånd hævne sig.

Hylden har i folkemedicinen være brugt mod mange lidelser og skavanker, bl.a. hovedpine, døvhed, vattersot og podagra. Også i haven har hylden fundet anvendelse. Eftersigende kan man jage muldvarpe væk ved at stikke hyldegrene i deres gange, og hyldekviste i knaphullet skulle virke myggeafskrækkende.

Netop Sankt Hansaften har hylden særlig magisk virkning.

Sidder en ung pige med sin ven under en blomstrende hyld, skal hun vogte sin mødom, men hvis et par Sankt Hans nat sover med hinanden under en hyld, får det følger.

Annonce