Gå til hovedindhold
Væltet drivhus
Foto: Grøn Kommunikation
Artikel - Sådan gør du

Trin for trin: Gør dit drivhus stormsikkert

Se her, hvad du kan gøre for at sikre dit drivhus, så du undgår stormskader.
Louise Møller - 
tor. 16. jan. kl 14:56

Mange haveejere har desværre mistet deres drivhuse i nogle af de voldsomme storme, der har ramt landet gennem de senere år. Men hvad kan du gøre for at begrænse skader, næsten gang en stor storm hærger? Haveselskabets drivhusekspert Lars Lund har lavet en tjekliste med fem gode råd, om hvordan du kan sikre dit drivhus, så det bedre modstår stormvejr: 

1) Skab læ omkring drivhuset

Vigtigst af alt er, at drivhuset står i læ. I Danmark er det vindstille 14 dage om året. 180 dage kommer vinden fra det vestlige hjørne og de resterende ca. 170 dage fra de øvrige retninger. Østenvinden kommer hovedsageligt om vinteren, mens storme ofte kommer fra sydvest eller nordvest. Derfor skal der skabes læ hele vejen rundt.

Hække, hvor vinden siver igennem, er en god løsning, og den behøver ikke at stå lige op ad drivhuset. En hæk på omkring to meter skaber læ ti meter væk. Et hegn af pileflet, der er godt forankret, kan være anden løsning, og kan også bruges midlertidig, indtil en nyplantet hæk er vokset op og skaber læ.

2) Sørg for skråstivere i huset

Skråstivere og hjørnebeslag gør drivhuset mere stabilt. Når du køber dit nye drivhus, skal du sikre dig, at det er en stærk konstruktion, specielt hvis du har svært ved at skabe fuldstændigt læ,  der hvor drivhuset skal stå. Her er det også vigtigt at sikre sig, at afstiverne bliver monteret rigtigt.

3) Brug sikkerhedsglas

Den stærkeste konstruktion opnår du ved at bruge lange baner af sikkerhedsglas eller hærdet glas. Det er en noget dyrere løsning end almindelig glas men til gengæld også mere holdbar.

4) Lim ruderne med silikone

Hvis glassene sidder løst, går de lettere i stykker. Du kan lime glassene fast med en lille klat silikone ved clipsen, men en anden og bedre løsning er at lime alle glas fast til profilerne med silikone. Det gør det dog lidt mere besværligt, hvis drivhuset på et tidspunkt skal flyttes. 

5) Luk døre og vinduer

Vinden må ikke kunne komme ind og få fat i drivhuset, så derfor er det vigtigt, at døre og vinduer er lukket, når stormen raser. Sørg også for at skrue cylinderen af de automatiske vinduesåbnere, da de let kan flyve op, så vinden kommer ind i drivhuset.

 

Bliv medlem af Haveselskabet

For kun 345 kr. får du 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN, gratis rådgivning og mange andre medlemsfordele.