Gå til hovedindhold
Rose
Foto: Jesper Corfitzen
Artikel - Sådan gør du

Trin for trin: Lav din egen rosensæbe

Her får du Haveselskabets opskrift på hjemmelavet rosensæbe.
Gusta Clasen - 
29. juni 2011

Her i juni og juli blomstrer de historiske roser med et væld af blomster med intens velduft. Brug et par lune sommerferiedage til at udvinde rosernes dejlige dufte og gem dem til koldere tider. Her får du Haveselskabets opskrift på hjemmelavet rosensæbe.

Ifølge haveforfatter Birgitte Hasholt, som skriver i Haveselskabets magasin ”Haven”, er sæbefremstilling en skøn afveksling til det mere grove og slidsomme havearbejde.

- Ofte er mine havedage fulde af jord, beskidte knæ og ind imellem sved på panden. Men en smuk sommerdag kan jeg dykke ned i havens skønhed, glemme alt om jord under neglene og gemme havens duftende roser i små stykker sæbe, fortæller Birgitte Hasholt.

Sjovt projekt for hele familien

Sæbefremstilling var førhen meget almindeligt i husholdningen. Det var en ikke helt ufarlig proces, hvor man blandede dyrefedt med lud, og det kunne give ætsninger og skader på øjnene. Så risikabel behøver sæbefremstilling ikke at være i dag. Du kan nemlig undgå den ætsende lud ved at købe en grundsæbe, som blot skal smeltes i en kasserolle.

- Projektet er perfekt til børn. Det dufter, handler om farver og form, og lærer børnene om havens vækster, imens planterne bliver plukket og brugt. Men det er dog stadig nødvendigt med et vågent øje fra en voksen, da skarpe knive og skoldhed sæbemasse er en del af processen, fortæller Birgitte Hasholt.

Du kan bruge andre duftende planter fra haven fx salvie, mynte og lavendel.

Opskrift: Sæbe med roser fra haven

Her får du Birgitte Hasholts opskrift på rosensæbe:

  1. Pluk duftende roser og lad kronbladene tørre helt et luftigt sted.
  2. Hak de tørrede rosenblade grundigt.
  3. Skær en ønsket mængde ”smelt og hæld op sæbe” i mindre stykker, og smelt den i en kasserolle (ikke aluminium) på komfuret. Sæben fås bl.a. hos Urtegaarden.dk.
  4. Lad sæbemassen afkøle lidt, og tilsæt pigment under grundig omrøring. Skal sæben være rosa, bruges 2 knivspids hvid pigment og 1-2 knivspids rød til 100 gram sæbe.
  5. Tilsæt æterisk rosenolie under omrøring. Regn med 10-20 dråber per 100 gram sæbe.
  6. Drys rosenbladene i sæben under omrøring.
  7. Hæld sæben i forme. Brug fx en kageform fra køkkenet foret med bagepapir eller tomme yoghurt eller cremefraichebægre.
  8. Lad sæben køle helt af i køleskabet.
  9. Tag sæben ud af køleskabet. Lad den hvile et par minutter i stuetemperatur, hvorefter den kan tages ud af formen. Større stykker sæbe kan skæres ud i mindre stykker med en skarp kniv.

 

Bliv medlem af Haveselskabet

For kun 345 kr. får du 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN, gratis rådgivning og mange andre medlemsfordele. Gå ikke glip af det store rosentema i juni-nummeret af HAVEN.