Gå til hovedindhold
Selleri. Foto: Karna Maj
Selleri. Foto: Karna Maj
Artikel for alle

Trin for trin: Lav en kule til rodfrugter

En åben kule er en god mulighed for at opbevare rodfrugter ude i haven vinteren igennem. Den er let at lave, og det er let at hente afgrøderne.
Karna Maj - 
23. september 2019

En åben kule er især velegnet til de rodfrugter, der stikker en del af roden op over jorden som fx selleri, rødbede, majroe og knudekål.

Den åbne kule kan også bruges til gulerødder og persillerødder, men her er det tit lettere at vinterdække bedet med et 25 cm tykt lag vinterdække, og de holder sig allersprødest, når de bliver stående i jorden.

1)

Høst rodfrugterne sidst i oktober eller november, når vinteren er på vej. Fjern de fleste af de ældste blade, så rodfrugterne ikke skal bruge ret meget vand til fordampning. Skær ikke toppen af, da det er praktisk, at de beholder lidt top, så de er lettere at finde frem til igen nede i kulen.

Foto: Karna Maj

2)

Rodfrugterne skal ned under jordniveau for at være beskyttede, så grav en kule med en dybde på cirka et spadestiks dybde. 

Læg jorden i en vold rundtom – noget af jorden skal bruges til at fylde ned mellem rodfrugterne, så de får maksimal fugtighed og holder sprødheden. Rodfrugterne kan placeres ret tæt.

Hvis man vælger at sætte gulerødder og persillerødder i en åben kule, kan man bundte dem, så man trækker et bundt op ad gangen.

Foto: Karna Maj

3)

Fyld jord ned mellem rodfrugterne, så de er godt og vel dækket med jord, men toppen stikker op. 

Det er bedst, at regnen kan komme uhindret ned, så rødderne forbliver sprøde. I meget fugtige omgivelser undgår man også, at musene kommer på besøg. Har man mosegrise, er en kule ikke et godt opbevaringssted! 

Rodfrugterne behøver ikke at blive dækket yderligere, så længe det kun er let nattefrost, men inden vinter med dagsfrost skal kulen overdækkes med et isolerende lag. 

Ålegræs, tang og visne blade er det bedste vinterdække, da mus ikke kan lide at bo heri, men ellers kan man bruge halm eller en vintermåtte. Jorddækket holdes på plads med et stykke fiberdug.

Læs mere om: Opbevaring af rodfrugter ude i haven - kun for medlemmer

Foto: Karna Maj

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.