Gå til hovedindhold
Lars Lund isolerer drivhuset. Foto: Flemming Jeppesen
Lars Lund isolerer drivhuset. Foto: Flemming Jeppesen
Artikel - Sådan gør du

Trin for trin: Sådan isolerer du dit drivhus

Mange sarte planter kræver frostfri overvintring. Ved at isolere dit drivhus med bobleplast kan du holde liv i dem vinteren over. Drivhusekspert Lars Lund viser, hvordan du gør.
Tekst: Lars Lund. Redigeret af Gusta Clasen. - 
13. november 2017

Mange sarte planter kan overleve vinteren i drivhuset, men der skal mere end en tynd glasvæg til, hvis planterne ikke tåler frost. Heldigvis er det overkommeligt at isolere drivhuset med bobleplast, og hvis du desuden tilføre lidt varme i de koldeste perioder, kan de sarte planter fint klare at overvintre i drivhuset.

Et uisoleret glashus er en varmesluger, men ved at isolere kan du reducere varmeudgiften med 45 procent. 

Mange sarte planter kræver at få dagslys vinteren over. Derfor er det vigtigt at isolere drivhuset med et materiale, som lyset kan trænge igennem. Det mest effektive og mest håndterbare, der i dag findes på markedet, er bobleplast.

Drivhus isoleret med bobleplast. Foto: Flemming Jeppesen.

Vælg den rigtige bobleplast

Du skal se dig for, når du køber bobleplast. Du skal undgå at købe billig bobleplast, der er beregnet til at pakke for eksempel glas i. Den type plast har små luftbobler, og isoleringsevnen er ikke værd at skrive om. 

Det du skal have fat i er drivhusisoleringsbobleplast. Det har langt større bobler og dermed mere stillestående luft, så det isolerer meget bedre. 

Der findes forskellige typer bobleplast til drivhuse og priserne varierer meget. Det er vigtigt at gå efter en type bobleplast, som ikke er slap. En afklippet vægside skal, når den er rullet ud, kunne stå uden at klaske sammen. 

Det er normalt ikke nødvendigt at isolere hele drivhuset. Ved at bygge et mindre isoleret rum af bobleplast inde i drivhuset kan du spare både på bobleplasten og varmen. I langt de fleste tilfælde vil man kunne klare sig med den plads, der normalt er på en palle. 

Sådan gør du

1)

Del drivhuset op ved at bygge en gavl af lægter, som du kan hæfte bobleplasten fast på. Du kan også gøre rummet endnu mindre ved at sænke loftet med bobleplast. Træk nogle snore i taget, som plasten kan lægges på. 

Trin 1 isolering af drivhus

2)

Sæt bobleplasten fast på lægterne med hæfteklammer. 

Trin 2 isolering af drivhus

3)

Brug hele bredden, så rullen står op. Begynd forneden, så du let kan rulle plasten ud, så undgår du at lave for mange samlinger.

Trin 3 isolering af drivhus

4)

Hæft plasten på med specielle klips til formålet. Du kan også bruge almindelige ophængningsclips, men de holder ikke plasten lige så godt.

Trin 4 isolering af drivhus

5)

Når du har rullet og sat den nederste 1,5 meter fast, kan du tage fat på øverste del. Der vil være steder, hvor du skal bruge tape for at lave samlingerne tætte. Brug en vandfast tape, så holder det længe.

Trin 5 isolering af drivhus

6)

Isolér døren ved at klippe stykker til, der passer. Her vil du ofte være nødt til at tape plasten på.

Trin 6 isolering af drivhus

7)

Nu er de sarte planter klar til at komme ind i deres nye vinterhi.

Trin 7 isolering af drivhus

8)

Sæt varme på, og termostaten sættes til fem grader.

Trin 8 isolering af drivhus

Alternative muligheder

Telt af bobleplast

En anden mulighed er at sætte et færdigkøbt telt/drivhus af bobleplast ind i drivhuset. Isolerer du samtidig selve drivhuset med bobleplast, har du dobbelt beskyttelse mod kulden.

Ulemperne ved teltet er, at det tager en del tid at samle og sætte op, for der er et utal af små stænger, der skal samles. Og det fylder pænt, når det skal opbevares. 

Telt af bobleplast. Foto: Flemming Jeppesen.

Send planterne på hotel

Enkelte gartnere tilbyder pasning og opbevaring af planter om vinteren mod betaling. På længere sigt kan det dog bedre betale sig at investere i sit eget plantehotel.

Brug haveskuret

Et isoleret skur kan bruges til planteovervintring, hvis man kan skaffe lidt lys fx fra et vindue.

Har man et uisoleret skur i haven, kan man isolere gulv, loft og sider fx med Rockwool. Gulvet kan isoleres med blokke af flamingo, der lægges direkte oven på fliserne. Man kan installere en elovn, der indstilles til at tænde ved frost.

Put planten i en pose

Nogle planter har kun brug for beskyttelse i ny og næ. Oliven kan for eksempel godt tåle kortvarig frost, og sætter man planten tæt ved husmuren et beskytte sted, er det måske nok.

Bliver det for koldt, kan man pakke oliventræet ind i en pose, som er foret med bobleplast. Plastbobler til småplanter, der gror i drivhuset, giver også et mindre rum for den enkelte plante og dermed ekstra beskyttelse.

Mørk og frostfri opbevaring

Nogle planter kan opbevares i mørke, men frostfrit. Det gælder for eksempel knolde som dahlia, eller planter som fuchsia. Her kan man grave et hul i drivhusets gangareal, isolere med flamingo og dække med et låg, der er beklædt indvendigt med isolering.

Sørg for, at det er lavet så solidt, at det kan tåle, man går på det, og husk et hul til udluftning. Det kan for eksempel være et vvs-rør, der bliver ført gennem låget.

Opvarmning - hvilke muligheder er der?

Der er flere forskellige muligheder for opvarmning til drivhuset:

  • Petroleumsovne/-varmere - små ovne med en effekt fra 0,120 kW til 1.250 kW.
  • Kamin - bruger petroleum, ofte en særlig slags, der er renere, men også dyrere.
  • Gasradiator - kan købes med termostat, hvilket kan anbefales.
  • Elovn - med forskellig effekt og til forskellige priser.
  • Brændeovn eller kakkelovn - skal opfylde bestemte miljøkrav og skal godkendes af skorstensfejer. 

Vær opmærksom på, at både petroleum og gas afgiver vand ved forbrænding, så det er vigtigt at lufte ud.

Fakta om bobleplast som isolering

Bobleplast er UV-bestandig plastfilm. Til drivhuse er boblerne 8 mm tykke og ligger mellem to folielag. Varmebesparelsen er ca. 45 %, lysgennemgang ca. 80 %. Plasten fastgøres i aluminiumsprofilerne med skiveholdere. Leveres i rulle, 10 x 1,5 m.

Glas kombineret med isoleringsplastfolie giver ifølge Willabgarden en U-værdi* på 2,4. U-værdi er en betegnelse for, hvor stor en varmemængde målt i Wh der i løbet af en time går gennem en konstruktion på en kvadratmeter, og når temperaturforskellen mellem den indvendige og udvendige side er 1 grad. Jo lavere U-værdi, jo bedre isolerer materialet.

Til sammenligning har en rude (kun glasset og ikke karmen) med et lag glas en U-værdi på 6. Gammeldags termorude med luft U= 3. To lags energiglas med Argon U=1,1. Tre lags energirude med argon mellem hvert glas U=0,6.
 

Bliv medlem af Haveselskabet

For kun 345 kr. får du 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN, gratis rådgivning og mange andre medlemsfordele. Gå ikke glip af det store rosentema i juni-nummeret af HAVEN.