Gå til hovedindhold
Plantning af hæk.
November er en god måned at plante ny hæk. Foto: Istockphotos
Artikel for alle

Trin for trin: Sådan planter du hæk

Det bedste tidspunkt at plante hæk er i det sene efterår, når bladene er faldet af. Her får du en trin-for-trin guide.
Frank Kirkegaard Hansen. Tegninger: Per O. Jørgensen. - 

Hækplanter sælges ofte som barrodsplanter, det vil sige uden potte eller klump. Det gør dem meget nemmere at håndtere og dermed billigere at producere. Og det er en fordel, når der skal plantes mange planter. 

Planterne er mindst lige så gode som pottede planter, men rødderne er mere følsomme over for udtørring, så de skal plantes i vinterhalvåret. Du kan plante hæk lige, indtil jorden bliver så hård af frost, at du ikke længere kan grave i den.

Det gælder derfor om at have gjort ordentligt klar til plantningen, så planterne kan komme i jorden hurtigst muligt, efter at du har modtaget dem. Indtil plantningen bør barrodsplanterne opbevares i lukkede sække eller sættes midlertidigt i jord.

Hæk

Bestil planterne i god tid

Det er ikke altid, at planteskolen har barrodsplanterne på lager, så bestil dem hjem i god tid. 

Alle gængse hækplanter fås som barrodsplanter, men vil du plante en mere usædvanlig hæk af for eksempel hortensia, må du som regel købe dem i potte. De er noget dyrere, men til gengæld er planterne ofte kraftigere og kan plantes med større afstand. 

Enkelte blomstrende buske fås også som færdighæk. Det gælder for eksempel buketspiræa, Spiraea x vanhouttei

Hvor mange hækplanter skal du bruge?

Først skal du måle op og beregne, hvor mange planter du har brug for. Ved barrods hækplanter anvendes 4-5 hækplanter pr. løbende meter. Ved plantning af færdighæk behøves kun 3 hækplanter pr. løbende meter.

Jo mindre buskene bliver, jo tættere skal de plantes. Det er lidt et spørgsmål om tålmodighed og penge. Sargentæblehækken skal nok blive tæt, selvom du planter med en meters afstand, men barrodsplanter er billige, og hækken lukker hurtigere, også for ukrudt, hvis du planter to per meter.

Du kan enten plante i en enkelt række eller i to forskudte rækker - hvis du ønsker ekstra tæthed og volumen.

Også som fritvoksende hæk gør forsytia opmærksom på sig selv. Med sådan et kig fra vinduet må selv den største pessimist vist overgive sig til forårsglæden. - Fotograf: flickr

Vælg en hæk, der passer til forholdene

Husk, at hækken skal passe til stedet, ikke blot i stil, men også til vækstforholdene. Planterne skal kunne trives i den jord og med det lys og den vind, der er på stedet. 

Det er ærgerligt at plante en hæk, der ikke tåler blæst, hvis du bor lige ud til åbne marker – eller at planten en hæk af hortensiaer på en sandet jord. En hæk, der passer til stedet, vil altid være sundere og kræve mindre pasning.

Plantning af hæk trin for trin:

Trin 1: Mål op

Første trin er at markere, hvor hækken skal plantes. Udspænd en snor mellem to solide pinde, hvor hækken skal være.

Trin 2: Grav en rende

Grav en rende i to spadestiks dybde i hele længden og i 30-40 cm’s bredde.

Når du graver en lang rende, så løsner og forbedrer du jorden omkring rødderne og giver planterne bedre vækstbetingelser. Det er vigtigt, at bunden af hullet løsnes for at sikre et godt dræn. Lad den opgravede jord ligge i en vold langs renden, så den er let at trække ned over rødderne. 

Jorden skal være fri for ukrudt, store sten og gamle rødder. Hvis den er meget let eller leret, er det en god idé at blande op til ¼ velomsat kompost i den opgravede jordvold, inden den lægges tilbage i renden. 

Hvis du planter kraftige buske med stor afstand, er der meget arbejde at spare ved at droppe rendegraveriet og i stedet grave hullerne enkeltvis. Under alle omstændigheder skal jorden bagefter løsnes i bunden med en greb, så der kommer ordentligt dræn under rødderne.

Når renden er klar, findes planterne frem. De bør stadig opbevares i lukkede sække eller (meget bedre) sættes i en balje med vand under plantningen. 

Trin 3: Plant hækken

Det er en fordel at være to til arbejdet. Så kan den ene sætte planterne på plads, mens den anden skovler jord hen over rødderne. Men du kan også fint gøre det alene som illustreret på tegningerne. 

Tjek først, at snoren er spændt rigtigt ud over renden, og sæt planterne på en lige linje. Sæt hver plante, så den står lidt dybere end på planteskolen. Det ses, ved at den del af stammen, der var under jorden, er lidt mørkere. 

Hold planten i den rigtige højde med den ene hånd, og sørg for, at rødderne breder sig godt ud i planterenden og ikke drejer rundt. Det er bedre at afkorte enkelte meget lange rødder, end at de bøjer nede i bunden. 

Trin 4: Fyld op med jord

I første omgang trækkes der blot lidt jord ned over rødderne, så de er dækkede, og planten står. Kom først den mest lerede jord ned i hullet og dernæst den muldrige jord.

Hold den rigtige afstand mellem planterne ved hjælp af en målepind, eller læg et målebånd ud. Ryst planten lidt, idet jorden trækkes ned, så jorden fordeler sig godt mellem rødderne. 

Når alle planterne er sat, skovler du det sidste af jorden eller din nye jordblanding ned i renden. Hvis I er to personer, er det nemt at skovle al jorden ned over rødderne med det samme. 

Trin 5: Ret op og træd jorden til

Herefter forankres og finjusteres hækken ved at trække forsigtigt i hver plante, så den står lodret, fint på linje med de øvrige planter og i samme højde som på planteskolen.

Alle rødderne skal stadig lige være dækket af jord.

Træd jorden omkring rødderne til med hælen.

 

Trin 6: Vand

Vand efterfølgende, så jorden pakker sig godt ned om rødderne. Vand med ca. 20 l. vand pr. meter. Efterfyld med jord i renden, og riv stykket igennem, så jorden er jævn.

Efter plantningen kan jorden dækkes med barkflis. Det holder på fugtigheden og forhindrer frøukrudt i at spire.

Læg barkflisen på til foråret, men giv dog gødning til hækken først (50 g NPK per meter eller den mængde organisk gødning, der svarer til samme næringsstofmængde), da barkflisen forbruger en masse kvælstof under nedbrydningen.

Annonce