fbpx Troldhassel - smuk om vinteren | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Troldhassel.
Troldhassel. Foto: Flickr
Artikel for alle

Troldhassel - smuk om vinteren

Få træer og buske er rigtig flotte, når de først har smidt løvet. Men det er troldhassel.
Laila Sølager - 
23. november 2007

Om sommeren står den lidt tung og meget kompakt med grønne blade på usynlige grene. Om vinteren ser man så heldigvis grenene, der vrider og snor sig så lystigt, at det dystre udtryk forvandles til noget mere muntert.

Derfor er troldhassel, Corylus avellana 'Contorta' , en af de buske, der er gode at plante i forhaven - gerne ud for et vindue, så du kan se på grenene i vintertiden. Her er det fint at hænge mejsekuglerne og stille foderbrættet. Men det er også en hyggelig ide at lade decembers lyskæde sno sig op gennem troldhaslen. Blot et lille strejf af lys gør de snoede grene spændende at kigge på om aftenen.

Hold øje med strittende grene

Troldhassel hører til de absolut nemmeste planter i haven. Det eneste du skal holde øje med er, om der begynder at stritte nogle meget lige og lange grene op gennem planten.

Troldhassel er podet på en grundstamme af almindelig skovhassel, der vokser med helt lige og lange skud. Begynder grundstammen at skyde grene fra roden, kan de i løbet af få år overgro hele den krøllede trold. Og så har du ikke længere en troldhassel, men en almindelig hassel.

De lange lige skud skal fjernes helt fra bunden, hvor de bryder frem. Riv dem af med hånden eller brug en spade, der kan skrælle deres fæste af, så alt bliver rykket af. Ved fæstet sidder en masse skudknopper på spring til at skyde frem, hvis du kun klipper det lange hasselskud af. Og så forsætter problemet.

For at lette lidt på det tunge sommerudtryk er det også en god ide at klippe rigeligt med grene af her til jul. På den måde bliver busken tyndet lidt ud og står lettere og mere åben, når løvet bryder frem.

Troldhassel

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.