Gå til hovedindhold
Troldnød
Troldnød. Foto: Frank Kirkegaard Hansen
Artikel for alle

Troldnød - et lys i vintermørket

Troldnød tiltrækker særlig sig opmærksomhed her i januar, når vi har slukket julelysene.
Frank Kirkegaard Hansen - 
20. januar 2009

Troldnød, Hamamelis, blomstrer i årets mørkeste måneder med gule eller orange trevleformede blomster. Busken minder om hassel, og de stive hovedgrene har en let og elegant forgrening, der bøjer udad foroven som en vase. Den er let at forme til et lille flerstammet træ ved at klippe de nederste sidegrene af.

Troldnød vokser langsomt, men blomstrer i en ung alder. Blomsterne udsender en dejlig honningduft, selv i frostvejr. Hver blomst består af fire lange, smalle gule eller rødlige kronblade, der kan krølle sig noget sammen i stærk frost. Heldigvis folder de sig ud igen, når solen skinner.

Enkelte arter begynder blomstringen i december, andre sidst i januar og fortsætter til gengæld til ind i april.

Bladene springer ud i maj og ligner store hasselblade. Om efteråret lyser busken atter op, når bladene får de dejligste høstfarver i gule, orange og røde nuancer.
 

Knald i kapslerne

Navnet troldnød stammer uden tvivl fra frugterne, som egentlig er kapsler med en hård skal, så de ligner små nødder. Hen på sommeren kan man høre små knald, når kapslerne åbnes, og frøene kastes ud i haven. Det har givet busken navne som heksenød, tryllenød og altså også troldnød.

Busken trives bedst, hvor den er beskyttet imod kraftig vind. Til gengæld tåler den fint frost. Den foretrækker fugtig, porøs, gerne sandblandet skovbundsjord, men trives fint i almindelig havejord forbedret med spagnum og nedfaldne blade.

Slægten Hamamelis omfatter arter fra Japan, Hamamelis japonica, Kina, Hamamelis mollis, og Nordamerika, Hamamelis virginiana. Buskene bliver mellem to og fem meter høje, varierende fra art til art.

Det er de to asiatiske arter og krydsningerne imellem dem, Hamamelis x intermedia, der normalt plantes i vores haver.