Gå til hovedindhold
Troldnød i Haveselskabets have. Foto: Anja Kelvin.
Troldnød i Haveselskabets have. Foto: Anja Kelvin.
Artikel - Gode planter

Troldnød i brand

Årstidernes skiften betyder også, at du oplever nye ting, når du går en tur igennem Haveselskabets have på Frederiksberg. En af oplevelserne i denne her tid, får du af havens vidunderlige troldnød.
Anja Kelvin - 
21. februar 2013

Hvis du går en tur gennem Haven og kommer til at befinde dig i den syd-vestlige del (ved Hotel Josty), vil du støde på havens vidunderlige Troldnød, Hamamelis. Den blomstrer nemlig nu i gule og orange nuancer og lyser op i vinterens mørke og snedække. Og ikke nok med, den lyser op – er solen fremme, kan du være så heldig, at en pludselig honningduft bølger dig i møde. Og ud over sine smukke blomster gennem flere måneder om vinteren og sin fine duft, har Hamamelis andre gode egenskaber.

For eksempel brugte man allerede i de gamle indianeres tid Hamamelis som helings-fremmende middel mod sår og til pleje af huden. Videnskabelige studier har vist, at Hamamelis har en fremragende og beroligende og anti-inflammatorisk effekt. Derudover har man fundet ud af, at ekstrakt fra bladene indeholder sammentrækkende garvestoffer samt antioxidanter, hvorfor ekstraktet anvendes mod blandt andet blodsprængninger og i mange opstrammende ansigtscremer.

Så ikke blot er hun smuk, hun er også til gavn. Men lad nu være med at plukke af Havens eksemplarer – gå ned i en forretning og køb en lækker creme.

Troldnød. Foto: Anja Kelvin.

 

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.