Gå til hovedindhold
Video

Video: Varm kompost

Se, hvordan du laver din egen varmekompost i løbet af blot 2-3 måneder.
Frank Kirkegaard Hansen - 

Kompostbunker er ikke sexede, men de store, brune bunker af visne og halvomsatte planterester kan være vildt fascinerende. Omsætningen af organisk materiale er helt elementær biologi og intet mindre end fundamentet for livet på jorden.

Nedbrydningen sker, hvad enten du komposterer eller ej. Men ved at samle plantematerialet får du kontrol over processen, der forvandler haveaffaldet til en værdifuld ressource, der bringer næring og vitalitet til haven, og du kan bruge den livgivende kompost til gødning og jordforbedring.

Der findes mange måder at kompostere på. Lige fra blot at smide haveaffaldet i en bunke i haven over ormekompostering til den meget effektive varmkompostering. 

Video embed

Hvad er varmekompost?

Varmekompost kan nå en temperatur på over 60 grader og kræver lidt forberedelser og måske også et par fejlslagne forsøg. Men alle kan være med, og det er ikke blot den hurtigste måde at kompostere på, men det giver også den reneste kompost, der indeholder langt færre spiredygtige ukrudtsfrø og svampesygdomme end andre komposttyper.

Fidusen er kort sagt, at man bygger komposten op på én gang ved hjælp af forskellige lag af grønne og mere tørre plantedele samt sørger for gødning og vand, så der er vand og kvælstof til omsætningen. Herefter sker varmeudviklingen af sig selv.

Glem alt om at købe dyr jord i plastikposer i plantecenteret. Efter blot to-tre måneder kan du have din egen sunde vitalitetsbooster til haven, og lader du den ligge yderligere, får du en finere, mere muldagtig kompost.