Gå til hovedindhold
Taks med sne på
Skønt ser det ud, når haven er pakket ned under sin hvide dyne. Så længe sneen ligger og isolerer mod vinterkulden, har de stedsegrønne takshække det fint. Foto: Marian Haugaard Steffensen.
Artikel for alle

Undgå frostskader hos stedsegrønne

Vidste du, at risikoen for frostskade hos stedsegrønne planter faktisk er størst, når planterne tør op igen?
Marian Haugaard Steffensen - 
ons. 13. nov. kl 10:20

De fleste havefolk ved, at de skal beskytte de sarte vækster mod hård frost, men faktisk er risikoen for, at de stedsegrønne lider skade større i optøningsfasen, end når frosten bider. Tør de for hurtigt op, kan cellevæggene briste. 

Derfor er det en god idé at beskytte de stedsegrønne mod solens stråler i vintertiden. Kolde frostnætter forekommer ofte i klart vejr, og når solen brager ned den efterfølgende morgen, sker optøningen for hurtigt.

Hvad sker der, når de stedsegrønne fryser?

Når stedsegrønne planter udsættes for frost, sker der det, at det vand, der ligger udenfor cellerne fryser til iskrystaller. Dette vand er ret rent og fryser ved 0 grader celsius.

Vandet inde i cellerne har et lavere frysepunkt, for det indeholder opløste salte, sukkerstoffer og enzymer, som virker ligesom kølervæske. Når vandt udenfor cellerne fryser trækkes noget af vandet inde i cellerne ud. Det beskytter cellerne mod indvendig isdannelse, hvilket ville slå dem ihjel. 

Buksbom med rim.

Ligger den klippede buksbom udsat for direkte morgensol, bør du give den skygge. Ellers risikerer du, at optøningen sker for hurtigt og bladene skades.

Hvad sker der, når bladene tør op igen?

Når temperaturen stiger, smelter isen udenfor cellerne, og da der også er noget vand, som hører til inde i cellerne, opstår der et pres, når vandet skal tilbage i cellerne. Jo hurtigere isen tør, jo større pres og jo større risiko for, at cellevæggene ødelægges. Sker optøningen over længere tid, kan vandet stille og roligt sive ind i cellerne uden at skade væggene.

Det er altså ikke alene for at beskytte mod frost, men lige så meget mod hurtig optøning, at de stedsegrønne skal beskyttes. Læg et par lag fiberdug hen over dem, opsæt et skyggenet, eller dæk de lave arter med gran.

Taks med rim.

Rim på de stedsegrønne er umådelig smukt, men også langt mere farligt end sne. Vandet mellem cellerne er frosset, og når det tør, risikerer du, at cellerne sprænges.