Gå til hovedindhold
Bed med blå blomster.
Foto: Lisbeth Hvid
Artikel for alle

Undgå kaos i blomsterbedet

Der må lidt plan og orden til, hvis blomsterbedet skal blive smukt og harmonisk. Få havearkitekt Lisbeth Hvid tips til, hvordan du skaber orden i kaos med blomsterformer og farver.
Lisbeth Hvid - 
19. august 2010

Planteskolerne bugner med planter i alle farver, og det kan være svært at begrænse sig. Men resultatet bliver ofte rodet og skuffende, når de mange forskellige planter sættes sammen i et bed. 

Skab vekselvirkninger og kontraster

Hemmeligheden er at udnytte blomsternes forskellige former og derved skabe spændende vekselvirkninger og kontraster i bedet. Det en god idé at vælge planter indenfor samme farveskala og samme form. Det giver det ro i bedet.

Fx kan du plante purpursolhat, floks og hestemynte i forskellige rosa nuancer. Disse planter danner en meget lille kontrast, fordi blomsterformen og farven er næsten den samme, siger Lisbeth Hvid.

Ens blomsterfarve og form giver ro

Men det er en hårdfin balance. Bedet kan nemt blive kedeligt, hvis planterne er for ensartede. Derfor er det en god idé at skabe fine kontraster i farve og form.

Det kan du fx gøre ved at plante opadstræbende, ranke og slanke planter med aksformede blomster (fx salvie, perovskia og anisisop) ind i et bed med mange kurveblomster eller skærmblomster (fx purpursolhat, asters og røllike).

Aksene danner et lodret modspil til de store, bredtvoksende blomsterhoveder, som har en vandret virkning i bedet. Virkningen kan yderligere forstærkes ved at vælge planter med forskellig højde og forskellig blomsterstørrelse.

Kontrasten er ikke så voldsom, hvis planten har samme farve som de øvrige planter i bedet. Mens den er mere dramatisk, hvis de aksformede planter har en afvigende farve.

Fire gode råd til et vellykket blomsterbed

  1. Skab ro og harmoni i blomsterbedet ved at bruge planter inden for samme farveskala fx lyseblå, mørkeblå og blålilla eller lyserød, pink og mørkerød.
     
  2. Det giver ro at plante mange blomster med samme form. Blomsternes vækstformer kan fx være aksformede (fx salvie, perovskia og kattehale), kugleformede (fx tidselkugle), skærmformede (fx røllike og sankthansurt) eller kurveblomstrede (fx purpursolhat og asters). 
     
  3. For meget ro og orden kan gøre bedet lidt kedeligt. Skab en spændende kontrast ved at plante små grupper af planter i en anden farve fx blålilla blomster i et bed med gule eller hvide blomster. Eller plant grupper af planter med en markant anderledes vækstform fx aksformede blomster som salvie i et bed med mange kurveblomster som fx purpursolhat.
     
  4. Anlæg blomsterbedet med en klippet hæk som baggrund. Det giver en spændende kontrast mellem det vildvoksende (blomsterne) og det velordnede (den klippede hæk). Eller plant en ensartet kant langs hele bedet fx en lav hæk af lavendel eller buksbom.

Bed med blå blomster.

Annonce