Gå til hovedindhold
Redskaberne er blevet vasket og smurt i leddene. Foto: Pleuntje / Flickr
Redskaberne er blevet vasket og smurt i leddene. Foto: Pleuntje / Flickr
Artikel for alle

Vedligehold dine redskaber

Det er mere bæredygtigt at reparere og pleje sine redskaber end at smide dem ud efter få år. Brug vinterhalvåret på at give dem et servicetjek, så de er top tunet og klar til en ny havesæson.
Jesper Carl Corfitzen. Artiklen er opdateret 2021. - 
17. februar 2010

I efteråret, da regn og rusk satte ind, fik du måske ikke lige gjort haveredskaberne ordentligt rene. De røg måske bare hurtigt ind i et hjørne af udhuset eller skuret, hvor de nu stadigt står og ser lidt rustne og beskidte ud.

Plæneklipperen og de andre maskiner, fik du måske heller ikke lige rengjort, og indtørrede græskager sidder stadigt fast under skjoldet.

Tjeklisten - red redskaberne:

Haveredskaber har sjældent et langt liv, da greb, håndtag og blade ofte slides hårdt, mens de nederste metaldele ruster. Måske er spaden brækket i stykker under sidste års forsøg på at grave en alt for besværlig bambus op, eller hakkejernet knækket i den tørre sommerjord. Specielt haveejere med en leret og stenet jord, oplever at deres redskaber slides hårdt.

  1. Er skaftet knækket på din spade, rive eller hakkejern, så tag en tur i byggemarkedet. Du kan købe nye reservedele til spader, river koste mm. , så du kan skifte dem ud. Alt for ofte erstatter vi blot de slidte og ødelagte redskaber med spritnye, selv om der kan være god økonomi i at selv reparere dem og sætte nye blade eller greb på.
     
  2. Tjek maskinparken. Buskrydderen skal måske have en ny klinge, og motorsaven en ny kæde. Alle skal de tjekkes for ny olie, og diverse bevægelige dele skal ses efter. Plæneklipperen skal renses for gammelt græs, og kniven skal slibes for at kunne modstå en ny sæson.
     
  3. Tjek håndredskaber. En skarp rosensaks eller ørnenæb er guld værd. Tjek om dine håndredskaber, som save og sakse skal slibes og have lidt syrefri olie.

Foto: Karen Blakeman

Annonce