Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Vigtigt! Læs det med småt på sprøjtemidler

Vidste du, at man kun må sprøjte med visse insektmidler om natten? Find læsebrillerne frem og husk at læse det med småt, før du anvender sprøjtemidler. Eller endnu bedre: Lad være med at sprøjte!
Rie Birk Lauridsen - 
22. februar 2019

I Haveselskabet fraråder vi haveejere at bruge sprøjtemidler mod skadedyr i haven af hensyn til naturen og havens øvrige dyreliv. Vi mener, at der altid findes bedre alternativer end at sprøjte.

Vi kan dog ikke komme udenom, at der stadig er godkendte sprøjtemidler på markedet, som det er tilladt haveejeren at bruge til at bekæmpe skadedyr. Hvis man som haveejer vælger at bruge disse midler, er det meget vigtigt, at man læser vejledningerne grundigt, inden man sprøjter.

På emballagen står vejledningen desværre ofte med så små bogstaver, at den er svær at læse, men det er ikke desto mindre yderst vigtigt at få nærlæst de vigtige informationer, før man går i gang.

Cypermetrin. Tegning: Wikimedia

Cypermetrin må kun bruges om natten

For selv om et insektmiddel er godkendt, kan der være retningslinjer, som man skal følge, når man bruger midlet i sin have.

For eksempel må insektsprays, der indeholder aktivstoffet cypermethrin fx. "Maladan insektspray W", ikke bruges om dagen i biernes flyvetid. Disse sprøjtemidler må kun anvendes i nattetimerne fra klokken 21 om aftenen til klokken 3 om morgenen, hvor bierne ikke flyver.

Dueurtnatsværmer. Foto: Flickr

Giftigt for alle insekter

I godkendelsesproceduren for sprøjtemidler tager man hensyn til skadevirkningen på honningbier, så det fremgår af emballagen, om midlet er skadeligt for disse bier.

Desværre fremgår det ikke, at midlet også kan være skadeligt for en lang række andre insekter som f.eks. natsværmere, vårfluer, biller og cikader.

Insektmidler er giftige for alle insekter og man bør derfor tænke sig godt om, inden man bruger dem i haven. Som et minimum skal loven overholdes og anvisningerne på emballagen følges, men derudover bør man bruge sin sunde fornuft.

Blåmejse med unge. Foto: Wikimedia

Hvad kan man gøre i stedet for at sprøjte?

Hvis der fx er voldsomme angreb af bladlus i roserne, anbefaler vi, at man spuler med vand eller fjerner skadedyrene med fingrene.

Men det allerbedste er at lade havens småfugle spise sig igennem bladlusene, for de har unger netop i den periode, hvor der er mange lus, og fugleungerne er altid sultne.

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.