Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Vild med de vilde

At bruge hjemmehørende planter fra naturen er ifølge Haveselskabet en af de markante nye tendenser i haven.
Gusta Clasen - 

Vilde planter passer godt til den naturinspirerede havestil, som er meget fremme ved de internationale haveshows i disse år, men de kan nu også sagtens bruges i helt almindelige villahaver, mener Gusta Clasen og Jesper Carl Corfitzen fra Haveselskabet.

- Som det ses i dette smukke og vildt romantiske bed (ovenfor), kan du sagtens bruge hjemmehørende, vilde planter uden at gå på kompromis med havens skønhed. De vilde planter giver bedet en frodig, lidt skødesløs og afslappet stil, og de skaber samtidig en forbindelse mellem haven og naturen udenfor havelågen, fortæller Gusta Clasen, der er biolog og havefaglig formidler i Haveselskabet.

Bedet er fra en showhave ved det berømte engelske haveshow Chelsea Flowershow i London. Her er de blomstrende skærme sat sammen med blandt andet blå iris og mørkerøde tidsler. 

Kniplinger fra grøftekanten

Skærmplanter med hvide, næsten kniplingsagtige blomster findes der mange af i grøftekanter, enge og skovlysninger, bland andet vild kørvel, vild gulerod og sødskærm

- De vilde planter får ikke så store og prangende blomster, som mange af deres forædlede haveslægtninge, men blomsternes mere beskedne størrelse og enkelhed giver dem en fin yndefuldhed, som gør dem nemme at passe ind mange steder i haven. 

- Bier, sommerfugle og andre flyvende insekter foretrækker de vilde planter, hvis blomster gennem årtusinder er blevet tilpasset til de flyvende insekter, så de passer som hånd i handske. Det betyder, at insekterne let kan komme ind i blomsten og få fat i dens pollen - til glæde for både bi og blomst, fortæller Gusta Clasen.

Vild have, biodiversitet, vilde haver, pæn vild have

Fra stranden til køkkenhave

En vild plante, som det bestemt er værd at dyrke i haven, er strandkål. Den vokser vildt ved de danske strandplante, men trives også fint i haven, hvis den plantes i veldrænet og gerne sandet jord. 

- Strandkålen er spiselig og har fået en renæssance, da den bruges meget i det nye nordiske køkken. Den kan sågar købes som udplantningsplante i en del havecentre. Strandkålen har den fordel frem for andre kåltyper, at den er flerårig, og derfor er tidligt i gang om foråret, fortæller Jesper Carl Corfitzen, havefaglig leder i Haveselskabet

Her ses den sammen med engelsk græs en anden vild strandplante, som er fin i haven.

Vild have, biodiversitet, vilde haver, pæn vild have

En bund af duftende skovmærker

Skovmærke, som gror vildt i danske bøgeskove, er her plantet i forkanten af et bed, som er set ved Chelsea Flower Show. Bagved ses lodden løvefod, kamassia, og snefrytle. 

- Skovmærke blomstrer med små, hvide blomster i maj-juni. Hele planten indeholder kumarin, som giver den en karakteristisk duft af nyslået hø. Den bredder sig gerne og er velegnede til at skabe en miniskovbund i haven på et skyggefuldt sted sammen med anemoner og hulrodet lærkespore, fortæller Jesper Corfitzen fra Haveselskabet. 

Træerne i skovhaven kan også være hjemmehørende arter af røn og hvidtjørn, som egner sig fint som små træer i haven. 

Vild have, biodiversitet, vilde haver, pæn vild have

 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.