Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Vindere ved Chelsea Flower Show 2021

Det præstigefyldte Chelsea Flower Show løber af staben i London. Det plejer at blive afholdt i maj, men er i år flyttet til september. Men det gør det ikke mindre fantastisk.
Louise Møller - 
22. september 2021

2021 udgaven af Chelsea Flower Show har på mange måder været helt anderledes en sædvanligt. Først og fremmest fordi det ikke blev afholdt i maj som vanligt men i september. Antallet af de store showhaver var også noget lavere end tidligere, men dem der var på udstillingen, var lige så imponerende kunstværker som altid. Det er næsten uforståeligt at disse haver er opbygget på blot tre uger.

Best in Show

Showhaverne bliver bedømt af en jury, og tildeles medaljer af enten bronze, sølv, forgyldt sølv og guld. Den bedst bedømte guldhave vinder prisen Best in Show. Der er altid stor spænding om hvem der løber med titlen. I 2021 var det The Guangzhou Garden, designet af Peter Chmiel og Chin Chen, der løb med den store hæder. Det er duoens debut ved Chelsea Flower Show, hvilket gør præstationen endnu mere imponerende.

The Guangzhou Garden er inspireret af naturen omkring den kinesiske by Guangzhou – byen mellem bjerg og vand. Fortællingen, som de to designere har forsøgt at skabe, er, hvordan man i fremtidens byer må forsøge at balancere menneskets behov med dyr og planters behov, velvidende at mange arter af trængte, og vi oplever et fald i biodiversiteten i disse år. Bæredygtighed er nøgleordet, der danner grundlag for havens elementer, men som samtidig skal formidle de udfordringer vi står overfor i forbindelse med klimaforandringer og konstant byudvikling. 

Foto: Haveselskabet
Foto: Haveselskabet


Foto: Haveselskabet


Foto: Haveselskabet

Showhaven er opdelt i tre zoner. En del er præget af træer og buske, blandt andet vandgran, Metasequoia glyptostroboides, skovfyr, Pinus sylvestris, navr, Acer campestre og sortbirk, Betula nigra, som tilsammen danner en lys skov med frodig underbeplantning.

I den centrale del af haven er det plads til, at mennesker kan mødes. Her spiller de fire skulpturelle pavilloner en central rolle. De er lavet af bambuslaminat, og den største er 8,5 meter høj.

Den sidste del af haven er domineret af vand og med åkander og andre vandplanter. Vand er betingelsen for alt liv, og dermed også en del af et bæredygtigt landskab.

Andre guldvindende showhaver

Yderligere tre showhaver blev belønnet med guldmedaljer.

The M&G Garden, designet af Charlotte Harris og Hugo Bugg var en af dem. De havde designet en lommepark, for at sætte fokus på vigtigheden af grønne områder i byen. Et tidligere industrielt område, kan forvandles til en attraktiv grøn oase uden at miste sin autenticitet. Det så man tydeligt i havens design, hvor et gennemgående element var nogle meget dominerende metalrør, som dog gik godt i spænd med beplantningen.


Foto: Haveselskabet


Foto: Haveselskabet


Foto: Haveselskabet


Foto: Haveselskabet

The Yeo Valley Organic Garden blev også tildelt en guldmedalje. Havens er designet af Tom Massey, som på trods af sin unge alder (34) allerede har designet flere showhaver. Han havde debut på Chelsea Flower Show i 2018. Med haven ønsker Tom Massey at sætte fokus på biodiversitet, vigtigheden af en sund og levende jord og kvaliteterne ved at dyrke økologisk have og være tæt på naturen både fysisk og mentalt. Haven var især domineret af en smuk æggeformet konstruktion beregnet til ophold, hvor man kan side og observere naturen og lytte til fuglefløjt og rislende vand. Beplantningen var en elegant sammensætning af sensommerstauder. Særligt markante var de gule raketblomst, Kniphofia ‘Tawny King’ og fliget solhat, Rudbeckia laciniata ’Herbstsonne’ og forskellige lette græsser, som gjorde beplantning meget effektfuld.  


Foto: Haveselskabet


Foto: Haveselskabet

Foto: Haveselskabet
Foto: Haveselskabet

Den sidste guldvindende showhave var The Trailfinders Garden designet af Jonathan Snow, som for anden gang har designet showhave ved Chelsea Flower Show. Haven skal markere 50 års jubilæet for rejsebureauet Trailfinders.

Jonathan Snow har designet en have med inspiration fra de bjergrige landskaber i Himalaya, hvor man via smalle vandrestier både får fantastiske naturoplevelser og lærerige og værdifulde kulturelle indtryk.
Særlig dominerende er store rododendron, bambus og forskellige nåletræer og den øvrige plantning bestod af stauder og indre buske i blomst som skabte en stemning af en frodig og fyldig skovbund.

  
Foto: Haveselskabet


Foto: Haveselskabet


Foto: Haveselskabet

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.