Gå til hovedindhold
Foto: Helle Troelsen, Havedesigner
Foto: Helle Troelsen, Havedesigner
Artikel for alle

Vinteropbevaring af sarte planter

De fleste haveejere har flerårige krukkeplanter, der ikke tåler frost, men det er ikke altid let at finde ud af, hvad man stiller op med dem i vinterhalvåret. Vi giver svar i denne guide.
TEKST og FOTO: Helle Troelsen, havedesigner - 
11. november 2020

Med tanke på den milde vinter, vi havde sidst, kunne man være fristet til at lade sine frostfølsomme planter blive stående udenfor et beskyttet sted, for det kan virke lidt uoverskueligt at finde egnede opbevaringssteder til dem allesammen under de optimale betingelser. 

Men den danske vinter er lige så uforudsigelig som så meget andet her i livet, og derfor vælger jeg ikke at tage chancen. Jeg kunne egentlig blot vælge kun at dyrke planter, der er tilpasset klimaet her i Danmark, men så går jeg glip af alle de kønne skærmliljer, engletrompeter og pelargonier – for blot at nævne nogle. De står i krukker rundtomkring på terrasser og ved indgangen til huset og adskiller sig fra det, man kan opleve i prydbedene i min have. 

Tåler ikke frost og våd jord

Planter, der ikke er skabt til det danske klima, for eksempel planter fra Middelhavsområdet, har svært ved at overleve frostvejr, store temperaturudsving og en våd og kold jord. Derfor skal man altid forsøge at genskabe klimaet fra det sted, hvor planterne kommer fra. 

For eksempel kommer skærmlilje, Agapanthus, fra Sydafrika, hvor der er varmt og solrigt om sommeren og køligt og lyst om vinteren. Får skærmliljen de rette betingelser her i Danmark i vinterperioden, så vil den år for år vokse sig større og kvitterer med endnu flere smukke blomster.  

Min udfordring er, at jeg, som så mange andre haveejere, bor i et helt almindeligt hus uden en kølig, frostfri og lys vinterstue, hvor der kan være plads til en hulens masse planter. Så hvad gør man så?


Almindelig engletrompet, Brugmansia suaveolens, er stillet til vinteropbevaring i værkstedet, hvor der er en temperatur på ca. 15 grader og sparsomt med lys. Den er klippet tilbage, inden den er sat til vinteropbevaring, så den ikke fylder så meget. 

Tidspunktet for vinteropbevaring

I efteråret, hvor lyset svinder, og temperaturen falder, skal de frostfølsomme planter flyttes – men hvornår er det tid? Jeg holder godt øje med vejrudsigten i denne periode. Planterne har nemlig bedst af at stå ude, så jeg venter så længe som muligt med at tage dem ind. Omvendt kan mange af disse planter ikke tåle blot en enkelt nat med frost, uden at de får grimme frostskader, eller endnu værre, at de dør. Er der varsel om frost, skal de helt sikkert flyttes. 

Planternes dvaletilstand

De fleste frostfølsomme planter overvintres bedst ved en temperatur på mellem fem og otte grader. Det køligere vejr og mangel på lys sætter planterne i en slags dvaletilstand, som man skal understøtte med den rette vinteropbevaring. Dvaletilstanden er en form for søvn, som planterne har brug for for at kunne udvikle sig optimalt i vækstsæsonen. Derfor har de ikke brug for ret meget vand og varme. De fleste af dem kan ikke tåle at stå indenfor i de lune stuer om vinteren. Her er alt for varmt og tørt til den mængde lys, de har brug for. Jeg har prøvet at stille oliven- og citrustræer ind i stuen til overvintring. De blev stressede, og der gik ikke lang tid, før de tabte bladene og så mildest talt herrens ud. 

Så kunsten er at finde et sted, hvor der hverken er for varmt eller for koldt, for tørt eller for vådt, og hvor balancen mellem temperatur, lys og vand er passende for de enkelte planter, når de er i dvaletilstand. Dette kan du læse mere om i skemaet på side 60.


Skærmliljer står til vinteropbevaring i kolddrivhuset i et indertelt af bobleplast. Bliver der hård frost, tændes der for en termostatstyret drivhusvarmer, så der er en maks.-temperatur på fem grader. 

Når foråret kommer

Når planterne begynder at røre på sig i foråret, begynder jeg at vande mere regelmæssigt, og det er også på det tidspunkt, at jeg planter dem om i frisk, næringsberiget jord. Og så skal de langsomt tilvænnes forårslyset og temperaturen udenfor. Først skal de afhærdes, hvor de stilles udenfor i nogle timer om dagen og ind igen til aften. De står beskyttet mod den skarpeste sol og vind. Jeg holder igen øje med vejrudsigten, for snart skal de stå ude hele døgnet, når faren for nattefrost er ovre – typisk hen i april/maj måned. Nogle af de største krukkeplanter er så tunge, at de ikke er til at flytte rundt på. De kommer ikke ind om aftenen, men dækkes med fiberdug om natten, og når det er særlig koldt og ruskende blæsevejr.