Gå til hovedindhold
Roserne 'Graham Thomas', hunderose og 'Mme Hardy'.
Vores yndlingsroser er en broget buket af både vilde, historisk og moderne roser. Her ses 'Graham Thomas', hunderose og 'Mme Hardy'. Foto:
Artikel - Gode planter

Vores yndlingsroser

Der findes tusindvis af dejlige roser, så det er svært at vælge. Her kan du læse, hvilke yndlingsroser vi har her i Haveselskabet.
Gusta Clasen - 
09. juni 2015

Der findes over 100 arter i rosenslægten, og flere tusinde forskellige sorter – den ene smukkere end den anden. Så det kan være svært at vælge, især hvis man har en lille have på bare 120 kvadratmeter.

Heldigvis er jeg så privilegeret at have en flok haveentusiastiske kolleger her i Haveselskabet. Så hvorfor ikke forhøre mig hos dem om deres yndlingsroser? Det er der kommet en skøn broget rosenbuket ud af. Måske du også finder din yndlingsrose blandt dem? 

Min egen yndlingsrose

Der er én rose, som er selvskrevet i min lille have, også selv om den kan blive over 2 meter høj. Det er æblerosen, Rosa rubiginosa. Blomsterne, er ganske søde - men bestemt ikke prangende, så det er bladenes helt uimodståelige duft, der gør den til min favoritrose.

De dufter, som rosens navn fortæller af æbler, men også af noget andet, som er svært at definere – lidt i retning af bergamotte som den fineste Earl Grey te. Duften er især tydelig efter en sommerbyge.

Æblerose

Æblerosen blomstrer én gang fra Sankt Hans til midt i juli, og den tåler at vokse lidt skyggefuldt.

En anden vild yndling

Det viser sig, at jeg ikke er den eneste her i Haveselskabet, der har en vild rose som yndlingsrose. Rebecca Bailey, der er redaktør på magasinet HAVEN, holder mest af hunderosen, Rosa canina. 

”Fordi den både er naturlig og vild samtidig med, at den er let og fin. Men også fordi den dufter skønt på en sommermorgen.”, siger hun.

Hunderose

Hunderosen kan blive op til 4 meter høj, den blomstrer fra midt i juni til første halvdel af juli, og den er skyggetolerant.

Som honning og fløde

Wawwa Ohrt, der er HAVEN’s artdirector, har også en yndlingsrose, som kan blive ganske høj, nemlig honningrosen, Rosa helenae, der kan blive op til 7 meter høj. 

”Honningrosen er min yndlingsrose, fordi den er så stor og helt fyldt af flødefarvede blomster som et slør. I min mors have vokser der en honningrose på 4 meter, og nu har jeg også selv fået et lille eksemplar i min egen have i Sverige”, fortæller Wawwa.

Honningrose

Honningrosen i Wawwas mors have. Rosen blomstrer fra slut juni til slut juli, også i delvis skygge.

En nem begynderrose

Bente Enert, Haveselskabets marketingchef, er ikke i tvivl om: Klatrerosen ’New Dawn’ er hendes yndlingsrose.

”New Dawn er en rigtig god begynderrose, og så er den simpelthen så smuk op ad plankeværket ind mod min nabo. Den er en meget taknemmelig rose og et godt valg for en travl børnefamilie som min”, siger Bente. 

Rose New Dawn

’New Dawn’ bliver op til 4 meter høj. Der blomstrer rigt i juli og derefter mere sparsomt helt frem til frosten kommer. Den tåler en placering i delvis skygge. 

Romantik ved morgenbordet

En anden lyserød klatrerose ’Our Last Summer’ er Henriette Stenbæks yndlingsrose. Henriette er Haveselskabets økonomi- og adminitrationschef.

”’Our Last Summer’ er en skøn klatrerose, som får store lyserøde blomster med dejlig duft. Jeg købte den ved et rosenforedrag med rosens forædler, Rosa Eskelund, og kan nu glæde mig over den ved vores morgenmadsterrasse, hvor den gror op ad muren på et espaliere.”

Rose Our Last Summer

’Our Last Summer’ bliver op til 2 meter høj og blomstrer fra forår til frosten sætter ind.

Den skønneste farve

Haveselskabets direktør, Charlotte Garby, er også rigtig glad for roser – og dem bliver der flere og flere af i hendes have, senest en rose med grønne blomster, Rosa Chinensis 'Viridiflora'. Men yndlingsrosen hedder ’Heidi Klum’.

”Den er bare så smuk med sin næsten blålilla farve. Jeg faldt for den en dag, jeg surfede rundt på nettet, og tænkte, at den måtte jeg have, og så købte jeg den senere i det lokale havecenter”, fortæller Charlotte.

Rose Heidi Klum

’Heidi Klum’ er en moderne storblomstret rose fra 1999, som bliver op til 50 cm høj. Den blomstrer fra juli til september, har en kraftig duft, og er skyggetolerant.

En gylden englænder

”Min yndlingsrose er den gule Austinrose ’Graham Thomas’, fortæller Louise Møller fra Haveselskabets rådgivning. 

”Jeg kan ellers ikke så godt lide gule blomster, men når det gælder roser, synes jeg, at den gule farve passer rigtig godt til blomstens runde form. Det gælder især den varmt gule farve, som ’Graham Thomas’ har – og så dufter den dejligt,” siger Louise.

Rose Graham Thomas

’Graham Thomas’ er en engelsk rose fra 1983. Den bliver 1,5 meter høj og blomstrer uafbrudt fra juni/juli til sent efterår.

Robust skønhed

Helle Mogensen er redaktionschef på HAVEN, og hendes yndlingsrose er Skagens Jubilæums rose, som er en helt ny rose fra Poulsen Roser i 2013.

”Vi har den netop ved vores sommerhus i Skagen, da den er udviklet til at klare de barske vind- og vejrforhold der. Desværre kan den ikke modstå de sultne rådyr, der kommer på besøg, så vi må beskytte den med trådnet, når vi forlader sommerhuset”, fortæller Helle.

Skagen Jubilæumsrose

Skagens Jubilæumsrose er bred og busket, og den bliver op til 100 cm høj.

Prebens rose

Inga Bach, der er fagredaktør på HAVEN, har klatrerosen ’Compassion’ som sin yndlingsrose, og det er der en helt særlig grund til.

"Jeg købte den sidste år den samme dag, som jeg fik at vide, at min fætter var død, så hos os hedder den "Prebens rose" efter ham. Det er en dejlig rose med sundt løv og kraftig vækst, som jeg har plantet op ad et stort træ. Blomsten farve changerer fra rosa over fersken til orange, og den står fint til vores gule hus.”, fortæller Inga.

Rose Compassion

'Compassion' bliver op til 2 meter og blomstrer næsten uafbrudt fra juni til november.

Historisk velduft

Jesper Carl Corfitzen, Haveselskabets havefaglige leder, har svært ved at vælge blot én yndlingsrose, men sat under pres, vælger han Rosa damascena ’Mmm Hardy’, som er en af de gamle historiske roser.

”Det er en af de få roser, jeg har, som kun blomstrer én gang, og jeg glæder mig hvert år til den begynder at blomstre. Blomsterne er snehvide og smukke, men jeg holder især af duften, som er let og frugtagtig duft med et snert af citron,” siger Jesper. 

Rose Mme Hardy

’Mme Hardy’ bliver ca. 1,5 meter høj, blomstrer fra slut juni til slut juli, og tåler skygge.

Bliv medlem af Haveselskabet

For kun 345 kr. får du 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN, gratis rådgivning og mange andre medlemsfordele. Gå ikke glip af det store rosentema i juni-nummeret af HAVEN.