Gå til hovedindhold
Blåmejse i pil. Foto: Pxhere
Blåmejse i pil. Foto: Pxhere
Artikel for alle

Få flere fugle i haven

Her får du Haveselskabets tips til, hvordan du får flere forskellige fugle i haven ved at indrette med fuglevenlige træer og buske.
Gusta Clasen - 
24. juli 2018

Fugle giver liv i haven, ikke mindst om vinteren, hvor planterne er gået i dvale. Du kan lokke mange forskellige slags fugle til ved at indrette din have med træer og buske, som fuglene kan lide. Variation er et kodeord for en god fuglehave.

Hvis du gerne vil tiltrække mange forskellige slags fugle til din have, handler det ikke om at plante ét ideelt fugletræ men om at skabe en stor variation af planter. Der skal både være høje og mellemhøje træer, hvor fuglene kan holde udkig, og tætte krat af lavere buske og hække, hvor de kan bygge reder og skjule sig.

Lige fra det tidlige forår og til hen på sommeren skal der være planter, der blomstrer og tiltrækker insekter. Og fra sommer og til langt han på vinteren skal der være bær og frugter.

Bi i blomstrende pil i det tidlige forår. Foto: Flickr / Bob Peterson

Solsort i skovfyren

Høje træer på 10 til 30 meter er vigtige i en fuglevenlig have. 

Høje træer er populære hos fuglene. Morgen og aften sidder fuglene højt oppe i træerne, hvor de kigger sig omkring, før de flyver videre ned i haven for at søge føde. Solsorten sidder højt til vejrs i min skovfyr og synger, skovduen bygger rede i træet, og fasanerne slår sig ned på grenene for at sove.

Selv i villakvarterer bør der være et højt træ i cirka hver femte have. Men de skal selvfølgelig plantes på en måde, så de ikke genererer naboerne. Udover skovfyr er fx fuglekirsebær, hæg, valnød og eg, som høje træer egnede i villahaver.

Solsort i trætop. Foto: Pxhere

Ekstra bær til fuglene

En god fuglehave skal dog også rumme flere mindre træer, som giver forskellige slags føde og skjulesteder. Bærmispel, paradisæble, røn, hassel og hyld er smukke, små træer. De får alle bær, frugter eller nødder, der giver føde til fuglene. Fuglenes yndlingsbær forsvinder hurtigt, men de knap så attraktive bær er lige så vigtige, da de fungerer som fødereserve sidst på vinteren.

Fugle elsker desværre også ribs, hindbær, jordbær og vindruer ligesom mennesker, så det kan være svært at få bærrene i fred. Men du kan jo plante en ekstra frugtbusk eller en ekstra række jordbær til fuglene og smide net over dem, du vil have for dig selv.

Silkehale i røn. Foto: Lars Gejl, Biofoto.

Torne mod rovdyr

Fugle har også brug for tætte buskadser og hække, hvor de kan bygge reder og søge skjul i fred for katte, spurvehøge og andre rovdyr. De allerbedste buske er dem, der har stikkende torne for eksempel ildtorn, vilde roser, brombær, almindelig ene eller hvidtjørn. En tæt tjørnehæk giver beskyttelse til mange fuglereder.

Tjørnehække er ikke så almindelig mere, måske fordi de stikker slemt, når de skal klippes. Som hæk kan man istedet bruge bøg. En bøgehæk beholder bladene hele vinteren, og giver derfor fuglene god beskyttelse mod både rusk og rovdyr.

Stedsegrønne planter giver god beskyttelse, når de unge mejser skal ud på deres første flyvetur. Foto: Pxhere

Havens små hjælpere

Det rige fugleliv giver haven liv og en dynamik, men fuglene hjælper også mere direkte ved at fange mange skadedyr. De hopper fx ofte rundt i roserne om sommeren på bladlusejagt.

10 gode træer og buske til den fuglevenlige have:

  • Røn 
  • Benved 
  • Bærmispel 
  • Diverse frugttræer, især kirsebær
  • Hyld 
  • Paradisæble 
  • Tjørn 
  • Kristtorn
  • Ildtorn 
  • Roser med hyben

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.