Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Klimavenlig - behold dit haveaffald i haven

Haveselskabet har spurgt Per Gundersen, professor i skovøkologi, om hvordan man bedst binder C0² i sin have. Afskårne grene og træstammer indeholder masser af oplagret C0², der kan bindes i din have, i stedet for at via genbrugspladsen hvor C0²´en inden for kort tid frigives og sendes op i luften. Sådan tænker du din have mere bæredygtig og klimavenlig.

Foto: Thomas Evaldsen

Dit fældede træ er et stort CO2-lager

Hvert år kører danskerne tonsvis af haveaffald på genbrugsstationen, når der er blevet fældet et træ eller beskåret buske i haven. Men set i et klimaperspektiv, er det ikke en god ide, mener Per Gundersen, der er professor i skovøkologi ved Københavns Universitet.

– Et træ består bl.a. af CO2, som det optager fra luften og lagrer. Så man kan godt sige, at haveejere, der kører på genbrugspladsen med træ fra haven, faktisk kører rundt med traileren fuld af CO2. Haveaffald, der afleveres på genbrugspladsen, ryger i affaldsfirmaernes forbrænding eller effektive kompostering, og det medfører, at CO2’en hurtigt frigives og sendes op i luften, forklarer han.

Hvis alle haveejere gik all-in og lod blade, kvas og grene blive i haven kunne vi lagre godt 600.000 tons CO2 om året ... Når haveaffaldet bliver brændt eller komposteret i de kommunale ordninger, vender CO2’en meget hurtigt tilbage atmosfæren. Beholder man affaldet i haven, sker nedbrydningen væsentligt langsommere. Man opbygger dermed et større og større lager af CO2 i haven i form af kvas, døde stammer og blade, der er under nedbrydning.

Og det er ikke ubetydelige mængder, der er tale om. En stabel træ på 1 m3, fx efter fældning af et større træ, indeholder omkring 1 ton CO2. Til sammenligning viser beregninger, at hver dansker udleder ca. 12 tons CO2 om året. 

Læs mere om hvordan du bruger dit haveaffald i haven lige her 

Find de gode løsninger

Derfor burde flere haveejere, ifølge Per Gundersen, prøve at holde fast på den CO2, der findes i dødt træ i haven.

– Vi skal væk fra at opfatte dødt træ som affald, der bare skal væk fra grunden så hurtigt som muligt. Det en ressource, et CO2-lager og levested for mange smådyr, siger han.´

Og træet behøver ikke bare ligge i bunker over det hele:

– Der er flere løsninger til at bevare dødt træ i haven, som kan fungere i de fleste haver. Man kan bygge brændestakke af træet eller skære træstammer til stubbe, der kan bruges til at sidde på. Af mindre stammer og grene, kan man lave kvashegn, der både kan være praktiske rumdelere, og faktisk holder længe på CO2’en, fordi nedbrydningen af træet ikke går så hurtigt, når træet er hævet over jorden og er relativt tørt.

Ud over klimaeffekten giver dødt træ i haven levesteder for masser af smådyr, insekter og også pindsvin, der kan flytte ind under kvasbunker.

Af luft er du kommet – til luft skal du blive

I naturens kredsløb, er det uomgængeligt, at dødt træ igen vil blive til luft. Men ifølge Per Gundersen har det stor betydning, hvor hurtigt nedbrydningen går. Afleverer man haveaffald til genbrugspladsen bliver det komposteret i store miler ved høj temperatur, og nedbrydningen går stærkt, eller det bliver brændt. Lader man haveaffald blive i haven og stille og roligt nedbrydes, holder man Co2 tilbage så længe:

– Træ optager gennem et liv en del CO2 fra luften, men når træet nedbrydes, frigives det igen. Jo større stykker af træ, jo mere CO2 er der lagret og jo længere tid tager det også at nedbryde det. Jeg har selv i min have haft en stamme, der lå i 20 år før den til sidst blev helt mør og fuglene pillede den fra hinanden, siger han. 

I mellemtiden kan man have plantet et nyt træ i stedet for det fældede, og det vil med det samme begynde at suge CO2 til sig.

Per Gundersen anbefaler, at alle haveejere bruger mindst 20 procent af deres have til træer, fx ved at lave en skovhave i det ene hjørne.

Haveselskabet er en forening af haveglade medlemmer, der er lige så forskellige som deres haver - men haveglæden og omtanken for naturen, den deler de. Du kan være med for bare 49 kr. om måneden og blive meget klogere på, hvordan du gør din have mere bæredygtig. Bliv medlem lige her og støt havesagen