Dyrk klimavenlig have
Vil du være en klimabevidst haveejer, som dyrker bæredygtigt og klimavenligt hjælper Haveselskabet dig på vej mod gode klimatiltag, både de små og de store.
Hver især kan vi gøre lidt, og det opfodrer Haveselskabet til, at vi haveejere gør. Når det handler om klimavenlig have, arbejder vi både for det klimabevidste haveliv, hvor vi tænker bæredygtigt og cirkulært men også i, hvilke tiltag vi kan gøre for at klimatilpasse haven, så den kan modstå forandringerne i vejret.
Her kan du læse om det klimabevidste haveliv i en have, der dyrkes bæredygtigt
Når vi dyrker bæredygtigt og kllimabevidst er det et valg om, hvordan vores haveliv skal være. Det er valg vi træffer i forhold til, hvordan vi behandler vores jord, så vi får det gode liv i haven, men også det gode liv med haven. Ja, så vi ganske enkelt får levende og levet liv i haven.
Læs Haveselskabets gode råd til hvordan du dyrker bæredygtigt og klimabevidst.
- Hold dit haveaffald i haven.
Kør ikke dit haveaffald på genbrugspladsen, for haveaffald gør stor gavn i haven. Det er vitaminer til jorden. Læs hvordan du lader haveaffaldet cirkulere i haven. Der er masser af muligheder alt afhængigt af, hvilke ønsker du har. Læs videre her - Dyrk egne afgrøder
De fleste af os spiser gerne grøntsager og frugt, For mange er det afgrøder, som vi køber i supermarkederne. Men en større eller mindre del af det, kan du fint dyrke selv i haven. Det er ikke for begyndere at være selvforsynende og slet ikke året rundt, men det er er bestemt for alle at dyrke køkkenhave som supplement til husholdningen. På den måde spiser vi frugt og grønt, som ikke er transporteret langt og ikke har krævet energi at producere. Det er klimabevidst haveliv. Læs mere om at dyrke køkkenhave her
- Dyrk efter jordtypen
I nogle haver er der sandjord. I andre tung lerjord og nogle tredje er haven måske formet på en sur skovbundsmuld. Der er planter til alle typer jord, og Haveselskabet anbefaler, at man arbejder med naturen og ikke imod den. Det vil eksempelvis betyde, at vi ikke anlægger nye surbundsbede med spagnum fra tørvemoserne. Men hvilken slags jord har du i din have - lær mere om det her - Lav din egen krukkemuld
Det er nemmere end du måske tror, og Haveselskabet guider dig til, hvordan du får succes med krukkerne ved at bruge hjemmelavet muld. Vel at mærke en muld, som er helt spagnumfri. Har du ikke mod på at lave mulden selv, kan du også købe spagnumfri muld. Men inden da prøv med din egen hjemmelavede muld, og vi hjælper dig med det. Læs mere her - Lad træerne stå, eller ligge i haven
Træer binder meget CO2, både mens de lever og mens de langsomt forgår. Haveselskabet anbefaler, at vi haveejere bevarer så mange træer i haven som muligt. Må du fælde et træ, er det en god ide at finde en plads, hvor det kan ligge og langsomt smuldre væk. Imens kan du plante et nyt træ, som langsomt kan overtage dets opgave som CO2 lager. Læs videre om træernes funktion som CO2-lager her.
En ting er at dyrke bæredygtigt samt miljø- og klimabevidst, en anden er at klimatilpasse haven til de vejrmæssige forandringer, vi oplever.
Der er meget, vi kan gøre, og Haveselskabet deler gerne ud af viden og erfaringer om, hvordan du kan klimatilpasse din have. Der er mange muligheder, se bare mere her.
Er du usikker på, om du gør det rigtigt, eller savner du mere vejledning og inspiration til at dyrke et klimabevidst haveliv, er du som medlem altid velkommen til at kontakte Haveselskabets rådgivning. Så er der hjælp at hente til at skabe netop den have, du ønsker.