Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Havemand med opsang: ”Vi kører stadig haveaffald væk som besatte”

Søren Salomon Pedersen har et lille haveservicefirma. Han ærgrer sig over, at han som oftest ender med at fjerne haveaffaldet fra grunden. ”Det er helt implicit, at det hele bare skal køres væk”, siger han.

Søren Salomon Pedersen forstår ikke, at haveejere ikke sørger for at beholde planteresterne i haven. Foto: Privat

Søren Salomon Pedersen forstår ikke, at haveejere ikke sørger for at beholde planteresterne i haven. Foto: Privat

Danskerne kører til sammen 0,7-1 million ton haveaffald væk hvert år. Det ved Søren Salomon Pedersen alt om, for han driver et lille haveservicefirma, hvor han luger, klipper hæk, beskærer og rydder op i kundernes haver.

- Jeg kan som regel godt lide arbejdet, men jeg tænker altid i mit stille sind, at det i virkeligheden er helt forkert at køre alt det haveaffald væk, når det kan gøre gavn i haverne i stedet for. Men jeg skal også selv blive bedre til at foreslå kunderne en anden løsning, siger han.

Ifølge Søren Pedersen, der også har en uddannelse som jordbrugsteknolog, er der nemlig flere problemer med den praksis:

- Hvorfor er det, at vi skal bruge benzin, diesel eller strøm på at køre alt dette organiske materiale væk fra matriklen, når det faktisk kan gøre stor gavn hjemme i haverne? Ved at køre haveaffald væk udpines og udmagres den jord, hvorfra haveaffaldet stammer, når der år efter år fjernes organisk materiale. Man slider altså på jordens humus- og næringsreserver, når man f.eks. insisterer på at rive visne blade væk fra havens bede hvert eneste efterår. Havens dyr, fugle og svampe mv. får også ringere livsvilkår, når haven ligger bar og renset hele vinteren, siger han.

Det er på høje tid, at vi begynder at respektere havens økologiske balance.

Kan sagtens kombineres med orden

Ifølge Søren er ét af problemerne er, at haveejere ikke tænker kompostering ind i havens plan fra starten af. Der bliver lagt terrasser og plantet bede, men ikke afmærket et areal, hvor der kan stå en kompostbeholder eller to.

- Langt de fleste haver bliver planlagt, uden at man tænker på, hvor man skal lægge det organiske materiale. Det er ikke så afgørende, om haven er stor eller lille, hvis man blot fra starten har besluttet sig for en løsning.

Men udover et decideret kompostområde, er der mange muligheder for, hvordan planteresterne kan blive i haven:

- Jeg forstår godt behovet for orden og renlighed i haven. Men man kan sagtens have orden i haven uden at fjerne alt organisk materiale. Visne blade kan lægges ud i bedene eller graves ned i køkkenhaven. Bladene gør masser af gavn, bl.a. ved at styrke jordstrukturen. Grene kan klippes i små stykker og lægges mellem buske og træer eller blandes i komposten. Hækafklippet kan lægges i et hjørne eller køres igennem en kompostkværn og skydes ind under hækken, hvorfra det kommer. Til gavn for jordens humusindhold og svampeliv, uddyber han.

Opsang til haveejerne

Søren Pedersen er ikke bleg for at komme med en lille opsang til haveejerne:

- Jeg har magasinet HAVEN liggende fra 1980'erne, og allerede dengang opfordrede man til nøjagtig det samme, som jeg nu slår til lyd for - lad haveaffaldet blive i haverne. 40 år er gået siden da, og vi kører stadig haveaffald væk som besatte. Det er på høje tid, at vi begynder at respektere havens økologiske balance, slutter han.