Menu
Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven Haveglæde

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Foredrag Webinar Haveskoler Digitale haveoplevelser Havefestival Haver Hjem og Haveliv

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Det skal du plante til bierne i haven

Du har sikkert hørt, at det er vigtigt at plante varieret med et bredt udvalg af blomster til havens insekter. Det skyldes blandt andet, at bier har forskellige tunger. Her får du ti forskellige planter til bier med lange og korte tunger.

Når bierne får tungen på gled

Vilde bier varierer meget i både kropsstørrelse og i tungelængde. Bier har gennem tiden udviklet forskellige tungelængder, som passer til blomsternes lange eller korte kronrør. Forskellene i tungelængde kombineret med forskelle i aktivitetsperioder har været med til at nedsætte konkurrencen mellem biarterne. Det har medført, at forskellige arter kunne leve side om side i det samme område. I dag er specialiseringen dog ofte en ulempe, da biernes levesteder er forsvundet, og de blomster, de er afhængige af, kan være svære at finde.

Bier er gennem hele deres livscyklus afhængige af pollen og nektar fra blomster. Samtidig er en stor del af vores planter afhængig af insekters bestøvning. Bierne bestøver blomsterne og tager en del af den producerede pollen som føde. Der er forskel på, hvilke blomster bierne foretrækker. Det er derfor vigtigt med en stor mangfoldighed af blomster, som tilgodeser en bred skare af bier.

Kender du Haveselskabet?

Som medlem bliver du en del af en almennyttig forening med 25.000 engagerede medlemmer og 650 frivillige, der sammen arbejder for en grønnere, sundere og mere bæredygtig fremtid. Vi afholder arrangementer, deler viden og skaber konkrete handlinger i hele landet – og du kan være med!

Du får workshops, foredrag, havebesøg, webinarer, digitale skoler, Danmarks bedste havemagasin HAVEN og rådgivere, du kan ringe eller skrive til, når du har spørgsmål til netop din have.

Bliv haveglad og haveklog

Læs mere

En kort, en lang

Familien af langtungebier rummer nogle af vores flittigste og dygtigste bestøvere, nemlig humlebierne. I langtungefamilien finder vi også honningbier, vægbier og langhornsbier. Disse bier kan med deres lange tunger nå nektaren i blomster med lange kronrør. Bier med lange tunger er generelt større end bier med korte tunger. Et andet eksempel på en bi med en lang tunge er bladskærerbien, som er i familien af bugsamlerbier.

Korttungede bier som jordbier, silkebier, maskebier, vejbier og buksebier finder føde på åbne blomster og blomster med et kort kronrør. Det er for eksempel pil, kurvblomster, ranunkler med videre, hvor pollen og nektar er lettilgængelig.

Bliv medlem

 

Tunge udfordringer

Både kort- og langtungede bier kan være udfordrede i forhold til at skaffe nektar, men især de langtungede bier er udsatte. Det betyder dog ikke, at alle bier med lange tunger er sjældne. Havehumle, som er den humlebi, der har den længste tunge, er ganske almindelig at støde på i Danmark. Havehumlens fordel er, at den er tidligt på færde og har en kort kolonicyklus.

Langtungede bier udnytter et begrænset antal planter og undgår åbne blomster og blomster med et kort kronrør. Man mener, at årsagen til dette er, at det er vanskeligt for bierne at kontrollere deres lange tunger.

Hvor kort er en kort tunge?

Tungelængden hos bier varierer meget, men generelt kan man sige, at bier med en tungelængde på 5 mm eller derover har en lang tunge, mens bier med en tungelængde under 5 mm har en kort tunge.

Den længste tunge har Havehumlen, Bombus hortorum. Tungelængde på op til 13 mm.

Generalister vs. specialister

De fleste af vores bier er polylektiske, hvilket vil sige, at de kan samle føde fra flere forskellige planter og plantefamilier. En del arter af vilde bier er omvendt oligolektiske og samler kun pollen fra en bestemt gruppe af planter. Disse bier kaldes også specialister. Stor saksebi er fx oligolektisk på klokkeblomster, Campanula, og blåhatjordbi er oligolektisk på almindelig blåhat, Knautia arvensis.

 

Læs mere

 

10 hjemmehørende planter

Her er et forslag til 5 hjemmehørende planter til dem med de lange tunger og 5 hjemmehørende planter til dem med de korte tunger.

 

Skal vi åbne havelågen?

Hvis du er medlem, kan du logge ind og læse artiklen - og få adgang til en mængde spændende havestof. Du logger ind ved at trykke på "log ind her" i bunden af denne kasse.     Dygtige skribenter og fotografer laver materiale for Haveselskabet. Derfor er der ikke adgang for alle - det her område er kun for medlemmer. Medlemmer af Haveselskabet er lige så forskellige som deres have, men haveglæden den deler de.     𝘏𝘢𝘷𝘦𝘨𝘭æ𝘥𝘦 - 𝘰𝘮𝘵𝘢𝘯𝘬𝘦 - 𝘧æ𝘭𝘭𝘦𝘴𝘴𝘬𝘢𝘣 - 𝘵𝘳𝘰𝘷ær𝘥𝘪𝘨𝘩𝘦𝘥
Få Danmarks bedste havemagasin Få Danmarks bedste havemagasin
Få hjælp til havespørgsmål Få hjælp til havespørgsmål
Haveglæde i godt selskab Haveglæde i godt selskab
Er du allerede medlem? Log ind her