Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Frugt og bær i den lille have

Her får du nogle ideer til at dyrke frugt og bær, selv om du kun har ganske lidt plads.

Espalieret pæretræ. Foto: Haveselskabet

Espalieret pæretræ. Foto: Haveselskabet

En lille have er ikke ens betydende med at man ikke kan dyrke frugt og bær. Ved at bestemte sorter, med søjleformet eller svag vækst, eller ved at forme planterne så de fylder mindre, kan der findes plads i enhver have. 

Søjleformede frugttræer

I dag er det muligt at købe både æble-, pære-, kirsebær- og blommetræer med søjleformet vækst. De kræver meget mindre plads end de mere traditionelle frugttræer, og derfor kan de bedre passes ind i en lille have.

Især inden for søjleæbler er udvalget af sorter ganske stort. Dem kan du endda dyrke i krukker på terrassen eller altanen. Her skal du sikre dig, at træet er podet på en grundstamme med svag vækst, så træet ikke vokser for hurtigt. Det kan f.eks. være en M9-grundstamme. Plant træet i en stor krukke med hul i bunden, og stil den i et solrigt hjørne. 

Æbler og pærer kræver et andet træ i nærheden for at blive bestøvet. Så planter du et søjleæble, skal du være sikker på, at der står et andet æbletræ inden for ca. 80 meters afstand. Ellers må du plante to forskellige sorter af søjleæbletræer. Bor du i et parcelhuskvarter, med mange haver i området, er bestøvning sjældent et problem, fordi en af naboerne sandsynligvis vil have et træ der kan bestøve. Men oplever man at der ikke sættes frugt, kan manglende bestøvning være årsagen. 

Søjlekirsebær og søjleblommer er ofte selvbestøvende, så de er ikke afhængig af om der står et andet træ i nærheden, men vil ofte have bedre frugtsætning, hvis der er en bestøversort i nærheden. 

Eksempler på sorter af søjlefrugttræer:

  • Søjleblomme 'Top-Col' – Blåviolet sveskeblomme, der modner i september. Bliver ca. 4 m højt. Selvbestøvende. 
  • Søjlekirsebær 'Sylvia' – Sødt og saftigt kirsebær. Modner i midt-slut juli. Selvbestøvende.
  • Søjlekirsebær 'Helene' – Store velsmagende bær, der modner fra midten af juli. Selvbestøvende.
  • Søjlepære Conference 'Spuur' – Rigtig god spisepære, der modner sidst i september. Kræver anden bestøversort.
  • Søjleæble 'Starcats' – Rødstribet æble der i form, farve og smag minder om 'Elstar'. Modner midt i september. Meget sund sort. Kræver anden bestøversort.
  • Søjleæble 'Redcats' – Rødt æble, der modner i slutningen af september. Resistent overfor meldug, skurv og frugttræskræft. Kræver anden bestøversort.

Frugt og bær som espalier

Frugttræer har man dyrket som espalier i mange hundrede år, så det er ikke ligefrem en nyhed. Det gør det dog ikke mindre interessant og anvendeligt, hvis man gerne vil have meget frugt på lidt plads. På en syd- eller vestvendt mur kan man dyrke de sødeste æbler og saftigstee pærer. 

Espaliertræer kan også fungerer som rumdelere i haven. I stedet for at plante en hæk eller sætte hegn op, kan du plante espaliertræ, som samtidig har en meget dekorativ virkning på alle årstider.

Det er stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan man former espaliertræer, men den mest traditionelle form er den gennemgående lodrette stamme med vandrette sidegrene, en såkaldt palpette.

Når du planter et espaliertræ, er det vigtigt, at du sørger for at spænde nogle solide støttetråde ud, som grenene kan bindes til, efterhånden som træet vokser.

Frugtbuske som f.eks. brombær og taybær kan også plantes op ad en husmur, og det kan endda være en god måde at styre de ellers meget vildt voksende buske på. 

Opstammede frugtbuske

Vil man gerne have solbær, ribs og stikkelsbær i sin lille have, kan man købe dem som små opstammede træer, der er podet på en stamme i en hvis højde, f.eks. 80 cm. Opstammede frugtbuske fylder ikke så meget, og man kan udnytte pladsen under dem til at plante andre plante.

Stammen vil kun vokse i tykkelsen, men den bliver ikke højere end de 80 cm, som grundstammen er. Kronen vil også blive kraftigere, men hvis den skulle blive for stor, kan man forme den ved beskæring.  

En opstammet solbærbusk plantet i en bund af skovjordbær giver ingredienser til en lækker hjemmelavet marmelade eller pynt på desserten.