Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Høst og opbevaring af æbler

September og oktober er æblesæson. Spis de tidlige sorter direkte fra træet og lær hér, hvordan du bedst kan gemme de sene sorter til vinter.

Opbevaring af æbler. Ved at adskille dem med avispapir undgår du at frugterne smitter hinanden med sygdomme.

Foto: Gap Photos

Tidlige æbler som 'Discovery' og 'Guldborg' kan spises direkte fra træet, så smager de himmelsk, men bare nogle få dages opbevaring i stuen gør dem mindre attraktive.

Mange sene æblesorter kan gemmes til ud på vinteren, hvis de opbevares rigtigt, og hvem vil ikke gerne gemme sine æbler? Her får du 3 gode råd.

Høst æblerne i rette tid

Æblerne er modne, når de har disse kendetegn:

  • Stilken har dannet et såkaldt løsningslag, som er et cellelag, der dannes mellem stilk og gren. Frugten skal kunne plukkes, så stilken let ”brækker” i dette lag.
  • Kærnefarven skal have ændret sig fra hvid til svagt lysebrun, ikke mørkebrun – det er for sent, når de skal gemmes. Dette gælder dog ikke for alle æblesorter.
  • Frugtfarven skal ændre sig fra at være grønlig til den for sorten typiske frugtfarve (gul eller rød). Samtidig dannes et beskyttende vokslag, der får æblet til at skinne.

Venter man for længe, falder frugterne af træet og er uegnede til opbevaring.

Pluk forsigtigt

Pluk æblerne "med fløjlshandsker". Frugterne skal være fejlfri uden stødpletter og sår. Det er vigtigt, at der ikke er huller og andre skader på æblerne, da der her findes sporer af forskellige svampesygdomme, som hurtigt vil brede sig under opbevaringen.

Gem kun de perfekte og håndplukkede æbler til vinteren. Nedfaldsæbler og æbler med gnav fra insekter og lignende vil hurtigt blive angrebet af svampesygdomme og kan nemt smitte de resterende.

De beskadigede æbler kan du bruge med det samme til mos, grød, kage, saft og meget andet. Har du ikke tid til så meget arbejde med æblerne nu, kan du rense dem, skære dem op (og fri for kærnehus) og fryse dem til senere. Så kan du tage dem ud af fryseren og koge mos, når det passer dig.

Opbevaring af æbler

Læg forsigtigt æblerne i en ren kasse. Læg dem i adskilte lag. Kan du få fingre i supermarkedets ferskenpapbakker, så er de suveræne, men du kan også folde aviser og bruge dem som adskillelse. Så minimerer du risikoen for, at frugterne smitter hinanden med eventuelle sygdomme. 

Opbevar dem så koldt som muligt, men frostfrit. Har du ikke en kølig kælder, kan carporten anvendes. Sørg også for en høj fugtighed, gerne tæt på 100 %, så frugterne ikke bliver rynkede. Det kan man for eksempel sikre ved jævnligt at gøre gulvet vådt i rummet, hvor kasserne opbevares.

Det er en rigtig god idé at gennemgå kasserne fx med 14 dages mellemrum for at fjerne sygdomsramte frugter. Pas på mus og solsorte - anbring  evt. æblekasserne på et bord.

Undlad at opbevare frugter sammen med grøntsager. De fleste frugter udskiller store mængder ætylen, et modningshormon, der nedsætter grøntsagernes holdbarhed.

Lagersygdomme hos æbler 

Det er næsten umuligt at undgå alle sygdomme i de æbler, du gemmer hen over vinteren. Vil du vide mere om de de mest almindelige lagersygdomme, kan du læse om dem her. 

6 lagersygdomme i æbler