Høst og opbevaring af æbler
September er æblesæson. Spis de tidlige sorter direkte fra træet og lær hér, hvordan du bedst kan gemme de sene sorter til vinter.
Tidlige æbler som 'Discovery' og 'Guldborg' kan spises direkte fra træet, så smager de himmelsk, men bare nogle få dages opbevaring i stuen gør dem mindre attraktive.
Mange sene æblesorter kan gemmes til ud på vinteren, hvis de opbevares rigtigt, og hvem vil ikke gerne gemme sine æbler? Her får du 3 gode råd.
Høst æblerne i rette tid
Æblerne er modne, når de har disse kendetegn:
- Stilken har dannet et såkaldt løsningslag, som er et cellelag, der dannes mellem stilk og gren. Frugten skal kunne plukkes, så stilken let ”brækker” i dette lag.
- Kærnefarven skal have ændret sig fra hvid til svagt lysebrun, ikke mørkebrun – det er for sent, når de skal gemmes. Dette gælder dog ikke for alle æblesorter.
- Frugtfarven skal ændre sig fra at være grønlig til den for sorten typiske frugtfarve (gul eller rød). Samtidig dannes et beskyttende vokslag, der får æblet til at skinne.
Venter man for længe, falder frugterne af træet og er uegnede til opbevaring.
Pluk forsigtigt
Pluk æblerne "med fløjlshandsker". Frugterne skal være fejlfri uden stødpletter og sår. Det er vigtigt, at der ikke er huller og andre skader på æblerne, da der her findes sporer af forskellige svampesygdomme, som hurtigt vil brede sig under opbevaringen.
Gem kun de perfekte og håndplukkede æbler til vinteren. Nedfaldsæbler og æbler med gnav fra insekter og lignende vil hurtigt blive angrebet af svampesygdomme og kan nemt smitte de resterende.
De beskadigede æbler kan du bruge med det samme til mos, grød, kage, saft og meget andet. Har du ikke tid til så meget arbejde med æblerne nu, kan du rense dem, skære dem op (og fri for kærnehus) og fryse dem til senere. Så kan du tage dem ud af fryseren og koge mos, når det passer dig.
Opbevaring
Læg forsigtigt æblerne i en ren kasse. Læg dem i adskilte lag. Kan du få fingre i supermarkedets ferskenpapbakker, så er de suveræne, men du kan også folde aviser og bruge dem som adskillelse. Så minimerer du risikoen for, at frugterne smitter hinanden med eventuelle sygdomme.
Opbevar dem så koldt som muligt, men frostfrit. Har du ikke en kølig kælder, kan carporten anvendes. Sørg også for en høj fugtighed, gerne tæt på 100 %, så frugterne ikke bliver rynkede. Det kan man for eksempel sikre ved jævnligt at gøre gulvet vådt i rummet, hvor kasserne opbevares.
Det er en rigtig god idé at gennemgå kasserne fx med 14 dages mellemrum for at fjerne sygdomsramte frugter. Pas på mus og solsorte - anbring evt. æblekasserne på et bord.
Undlad at opbevare frugter sammen med grøntsager. De fleste frugter udskiller store mængder ætylen, et modningshormon, der nedsætter grøntsagernes holdbarhed.
Lagersygdomme hos æbler
Det er næsten umuligt at undgå alle sygdomme i de æbler, du gemmer hen over vinteren, så her er en kort introduktion til de mest almindelige.
- Centerråd – æblet rådner indefra omkring kernehuset, og det viser sig først senere som råd omkring stilken og blomsten.
- Priksyge – ses som små, sorte prikker i skrællen og frugtkødet.
- Gråskimmel – rammer frugten ved stilken eller blomsten.
- Bitterråd – forårsages af svampen Gloeosporium og ses som rådne, cirkelrunde pletter på ydersiden af frugterne.
- Gul monilia - små puder af gule svampesporer i koncentriske ringe. Svampen kan brede sig fra frugt til frugt i klasen på træet eller i kassen efter høst.